Studijski posjet

Suradnja s talijanskom Agencijom za upravljanje oduzetom imovinom

italija agencija
24.01.2016.
u 14:54

Federalna agencija za upravljanje oduzetom imovinom, posredstvom međunarodne suradnje sa srodnim institucijama izvan BiH, nastoji ojačati vlastite kapacitete i usvojiti relevantne standarde koji se tiču upravljanja sa svim oblicima materijalne i nematerijalne (financijske) imovine, nepokretnostima i pokretnim stvarima koje su predmet oduzimanja od strane nadležnih sudova u krivičnom postupku, priopćeno je iz ove agencije.

Stoga je, kako se navodi, od 18. do 22. siječnja organiziran studijski posjet predstavnika Agencije i drugih profesionalaca iz pravosuđa, te agencija za provođenje zakona Republici Italiji.

- Tom prilikom ostvarena je konkretna i vrlo sadržajna suradnja s Državnom agencijom za upravljanje i namjenu imovine privremeno i trajno oduzete u organiziranom kriminalu-ANBSC (L'Agenzia Nazionale per l'amministrazione e la destinazione dei beni sequestrati e confiscati alla criminalità organizzata), navodi se.

Ovaj studijski posjet organiziran je posredstvom projekta "Jačanje lokalnih kapaciteta u FBiH u borbi protiv korupcije i teških oblika kriminala putem oduzimanja imovinske koristi pribavljene krivičnim djelom", koji se financira od vlade Velike Britanije, a čiji implementator je udruženje Centar za istraživanje politike suprotstavljanja kriminalitetu (CPRC).

Inače, projektom se implementiraju važne aktivnosti na uspostavi i jačanju kapaciteta Agencije, među koje, spadaju i razmjena iskustava s partnerskim institucijama u EU.

- Studijski posjet je reliziran posredstvom veleposlanstva Velike Britanije i Italije u BiH, što je još jedan od primjera podrške radu Agencije, te pomoći koju ove zemlje pružaju BiH. Tijekom studijskog posjeta sudionici su imali priliku nazočiti izlaganjima predstavnika pravosudnih i institucija za provođenje zakona Republike Italije koji su nadležni za borbu protiv organiziranog kriminala, kojom prilikom je poseban naglasak stavljen na značaj efikasnog oduzimanja imovinske koristi pribavljene krivičnim djelom za uspješnu borbu protiv svih oblika korupcije i organiziranog kriminala, priopćeno je, prenosi Fena. 

U narednom razdoblju Agencija će organizirati uzvratni posjet predstavnika ANBSC s ciljem unaprijeđenja ostvarene suradnje i uspostavljanja dugoročnog partnerstva, jer se radi o jednoj od najefikasnijih institucija za upravljanje s oduzetom imovinom u cijeloj Europskoj uniji, čija iskustva mogu značajno pomoći izgradnji kapaciteta federalne Agencije.

Na kraju posjeta izaslanstvo iz BiH imalo je prijem kod Željane Zovko, veleposlanice BiH u Italiji kojoj su prenijeti dojmovi s ovog skupa. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?