Najbrojniji državljani Hrvatske, Srbije i Crne Gore

Strancima odobren povrat PDV-a u iznosu od 7,3 milijuna KM

08.10.2022.
u 19:00

Odjeća i obuća, bijela tehnika, oprema za djecu… samo su neki od proizvoda po koje državljani Hrvatske, Srbije i Crne Gore zbog nižih cijena već godinama dolaze kupovati u BiH. Situacija se ni sada, unatoč poskupljenjima, nije znatno promijenila s obzirom na to da uz jeftiniju kupnju nego u svojim matičnim državama ostvaruju pravo i na povrat poreza ako kupe robu u vrijednosti većoj od 100 KM.

Pristigli zahtjevi

Kako pokazuju podaci Uprave za neizravno oporezivanje, stranci su za devet mjeseci ove godine diljem BiH kupili robu u vrijednosti 50,44 milijuna maraka, a prema pristiglim zahtjevima za povrat poreza, kažu iz ove uprave, najviše kupaca bilo je iz Hrvatske, Srbije i Crne Gore. - Ukupan broj pristiglih zahtjeva za devet mjeseci ove godine je 166.282 - naveli su za "Glas Srpske" u Upravi za neizravno oporezivanje, navodeći u kojem je iznosu odobren povrat poreza. - Od siječnja do kraja rujna ove godine strancima koji su kupovali u Bosni i Hercegovini odobren je povrat od 7,3 milijuna maraka. Prema prikupljenim podacima ove uprave najviše zahtjeva za povrat poreza PDV-a u ovoj godini bilo je na graničnim prijelazima Orašje, Uvac, Šepak, Brčko i Zupci. Kada je pak riječ o prošloj godini, istaknuto je za navedeni medij kako je za osam mjeseci lani na adresu UNO-a stiglo 94.865 zahtjeva za povrat poreza na kupljenu robu u vrijednosti od 25,6 milijuna maraka. Strancima koji su od siječnja do kraja kolovoza prošle godine kupovali u BiH odobren je povrat 3,7 milijuna maraka PDV-a.

Kako ekonomska računica ne poznaje granice, a ona je vrlo jednostavna kada se uspoređuju cijene, pa tako kupci iz Slavonije u Orašje dolaze po odjeću i obuću, namještaj, bijelu tehniku, kolica, opremu za novorođenčad.... - Kad god mi treba nešto od bijele tehnike, obvezno po to dolazim u BiH zbog nižih cijena, ali i mogućnosti povrata poreza. Prije dok su hrana i gorivo bilo jeftiniji kod vas nego u RH, u BiH smo dolazili apsolutno po sve. Sjećam se kako bi se na listi uvijek našla barem dva pakiranja kave, cigareta, no, situacija s cijenama je sada nešto drugačija tako da po te proizvode više ne dolazimo. S druge strane, postrožena su i pravila na granicama, pa nisu problem samo visoke cijene - kazala je nedavno državljanka Republike Hrvatske.

Za sve one koji do sada nisu predavali zahtjeve za povrat poreza, a dolaze u kupnju u BiH iz Uprave za neizravno oporezivanje detaljno su objasnili koji su koraci u povratu poreza. - Objašnjavaju da se zahtjev za povrat PDV-a podnosi na obrascu "PDV-SL-2" koji na zahtjev kupca, odnosno stranog državljanina popunjava prodavač u tri primjerka, od kojih original i jednu kopiju daje kupcu, a drugu kopiju zadržava u svojoj dokumentaciji. - Stranac koji je obavio kupnju u Bosni i Hercegovini obvezan je pri napuštanju carinskog područja dati carinskoj službi na uvid kupljenu robu, originalne račune i popunjen obrazac "PDV-SL-2" u originalu. Kupcu se zahtjev za povrat PDV-a odobrava ako u roku od tri mjeseca od dana izdavanja računa dostavi originalni obrazac "PDV-SL-2", ovjeren od strane Carinske službe, prodavaču od kojega je roba kupljena, a ukupna vrijednost robe s PDV-om treba biti veća od 100 KM - objasnili su u iz navedene nadležne institucije. Ističu kako je kupac, odnosno podnositelj zahtjeva, dužan prodavaču dostaviti broj računa u banci u slučaju da je ovjereni obrazac za povrat poreza dostavljen poštom.

Povrat nije moguć za...

U Upravi za neizravno oporezivanje navode da se pravo na povrat PDV-a ne odnosi na iznesena mineralna ulja (petrolej, dizel gorivo, ulje za loženje, ekstra lako i lako specijalno, motorni benzin bezolovni, motorni benzin). Osim toga, povrat poreza nije moguće dobiti ni za kupljeni alkohol, alkoholna pića i duhanske prerađevine. •

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije