Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Vijesti

Sjećate li se ove novčanice? Lik radnika iz Zenice Arifa Heralića među elitom

Herojska slika oca jedanaestoro djece, radnika u željezari na visokoj peći stajala je na jugoslavenskim novčanicama više od dva desetljeća.
16. kolovoza 2017. u 09:10 0 komentara 276 prikaza

Posvećeno nadolazećoj stotoj obljetnici Oktobarske revolucije već je održano nekoliko izložbi u Londonu.

Podsjetimo, Kraljevska akademija u Londonu održala je izložbu “Revolucija: Ruska umjetnost 1917.-1932.” Teza je bila sljedeća: ruska je umjetnost tog doba pomicala granice, a na jednom su mjestu, u epohi koja je “označila kraj stoljeća carske vladavine i izmijenila rusko društvo iz korijena”, djelovali Vasilij Kandinski, Kazimir Maljevič, Marc Chagall i Aleksandar Rodčenko, piše Jutarnji.hr. 

U British Library, pak, na izložbi “Sloboda i revolucija: Rusija 1917”. bili su izloženi, među ostalim i dnevnik Nikolaja Aleksandroviča Romanova, posljednjeg ruskog cara, govor Lava Trockog i sl.

Novu izložbu, za listopad, dakle, paralelno sa samom obljetnicom, sprema British Museum. Naziv je “Valuta komunizma”, a pokazat će plakate, medalje i novčanice zemalja komunizma.

O svemu je kustos izložbe Tom Hockenhull pričao za britanski Guardian. U intervjuu je rekao i kako će biti novčanica iz bivše Jugoslavije, na kojoj je, “nasmiješeno lice dobrog, marljivog radnika Arifa Heralića. Heralić je bio dio grupe radnika snimljenih u Zenici 1954. godine.

Herojska slika oca jedanaestoro djece, radnika u željezari na visokoj peći, nadodao je, stajala je na jugoslavenskim novčanicama više od dva desetljeća.

No, prava je priča o Heraliću, nastavio je: “manje inspirativna, borio se s alkoholizmom i umro bez prebijena novčića 1971. godine”. Njegov se lik najprije nalazio na novčanici od 1000 jugoslavenskih dinara, kasnije je prešao na novčanicu od 10 dinara. Snimio ga je fotoreporter Borbe Nikola Bibić, a novčanica koju će izložiti iz funudsa je britanskog muzeja.

Novčanice koje će prikazati na izložbi, najavljuju dalje, prikazuju “farmere, radnike, entuzijastične vojnike, intelektualce, tvornice, polja, željeznice...”

Kustos izložbe kaže kako je dizajn novčanica komunističkih zemalja u pravilu kvalitetniji od onih zapadnih zemalja u isto vrijeme: “Odrastao sam u Velikoj Britaniji, u kapitalističkom društvu. Ovo je za mene sasvim drukčiji pogled na svijet”, rekao je. Istražio je, nadodao je, među ostalim i odnos komunističkih zemalja prema materijalnom.

Izložit će se i novac iz Kine, potom bivše Istočne Njemačke, s Kube, koje je potpisivao Ernesto Che Guevara, bivšeg SSSR-a, Ukrajine... 

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.