Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Vijesti

Sjednica Predsjedništva Skupštine Saveza općina i gradova FBiH

16. svibnja 2019. u 17:43 0 komentara 135 prikaza

Na današnjoj Osmoj redovitoj sjednici Predsjedništva Skupštine Saveza općina i gradova Federacije BiH koja je održana u Sarajevu članovi Predsjedništva su detaljno upoznati o nizu aktivnosti koje je Savez poduzeo između dviju sjednica.

Jedna od ključnih točki dnevnog reda bila je inicijativa Općine Centar Sarajevo za zaštitu prava na lokalnu samoupravu koja je povrijeđena donošenjem Uredbe o postupku prijema u radni odnos u zavodima, agencijama, direkcijama i upravnim organizacijama, pravnim osobama s javnim ovlaštenjima na teritoriju županija, grada ili općine, u javnim ustanovama i javnim poduzećima čiji su osnivači županija, grad ili općina, te u gospodarskim društvima u kojima županija, grad ili općina sudjeluju s više od 50 posto ukupnog kapitala.

Načelnik Općine Centar Sarajevo Nedžad Ajnadžić rekao je da, osim što je ta Uredba donesena suprotno odredbama Zakona o principima lokalne samouprave, ona je otišla i korak dalje uvođenjem sustava supervizije prilikom provođenja procedure javnog oglasa za prijem zaposlenika od strane županijske vlasti čime se direktno, i to Uredbom, miješa u isključivu nadležnost jedinica lokalne samouprave.

Načelnik Općine Trnovo Ibro Berilo je naglasio da su jedinicima lokalne samouprave u Sarajevskoj župaiji oduzete sve nadležnosti osim Zakona o građevinskom zemljištu, te je rekao kako općinama u SŽ veći problem predstavljaju uredbe, nego zakoni.

Članovi Predsjedništva zaključili su da u Sarajevskoj županiji bude pokrenuta aktivnost oko obustave primjene Uredbe, odnosno njenog stavljanja van snage i da se ispita ustavnost i usklađenost sa Zakonom o principima lokalne samouprave u FBiH svih zakonskih rješenja u SŽ.

Također, članovima Predsjedništva su predstavljene i aktivnosti Saveza oko izrade Analize pripadnosti javnih prihoda jedinicama lokalne samouprave u FBiH, koja će poslužiti kao validan argument za pokretanje inicijative Saveza za izmjenu Zakona o pripadnosti javnih prihoda u FBiH, na način da se poveća udio općina i gradova u raspodjeli javnih prihoda od neizravnih poreza, te prihoda od poreza na dohodak i poreza na dobit.

Navedeno je da osnovu za novu raspodjelu prihoda predstavlja činjenica da su se od 2006., kada je donesen trenutni postotak raspodjele prihoda od neizravnih poreza općinama i gradovima, prihodi općina i gradova od neizravnih poreza stalno relativno umanjivani u odnosu na prihode viših razina vlasti temeljem otplate vanjskog duga FBiH, od kojeg jedinice lokalne samouprave često nisu dobivale sredstva i uživale koristi, dok su, istovremeno, rashodi općina i gradova rasli, jer su im sa viših razina vlasti prenošene nadležnosti bez prijenosa financijskih sredstava za izvršavanje tih nadležnosti.

Dogovoreno je da će se potpisivanje Sporazuma o suradnji između Saveza općina i gradova FBiH s Zastupničkom domom Parlamenta FBiH provesti na Skupštini Saveza koja je planirana 26. lipnja 2019. u Neumu, te da će Savez kao pravni sljednik moći zastupati interese svojih članica u Parlamentu FBiH.

Na kraju je istaknuta potreba solidarisanja s jedinicama lokalne samouprave koje se susreću s poplavama koje su nedavno zadesile našu zemlju, priopćeno je.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.