“bombastični” raskol i u tuzlanskom SDA

SDA gubi županijske vlade, parlamente, ali i šanse na izborima

19.02.2018.
u 07:00

Bačena bomba na diskoteku u vlasništvu bivšeg predsjednika Županijskoga odbora SDA i još uvijek aktualnog dopredsjednika stranke Mirsada Kukića samo sat vremena nakon smjene županijske Vlade zorno svjedoči koliko je dubok i intenzivan sukob u vodećoj bošnjačkoj stranci, piše Večernji list BiH. Policija još uvijek utvrđuje okolnosti oko eksplozije u Banovićima u kojoj je jedna osoba ozlijeđena, ali malo tko vjeruje kako se bombaški napad na Kukićevu diskoteku dogodio slučajno baš u vrijeme dok je njemu odana frakcija u stranci smjenjivala sarajevskoj središnjici odanoga premijera Begu Gutića. Sukob koji tinja već godinama definitivno je eskalirao nakon što je Predsjedništvo Stranke demokratske akcije prošloga tjedna raspustilo Županijski odbor na čelu s Kukićem i imenovalo povjereništvo predvođeno njegovim oponentom u Tuzlanskoj županiji Amirom Fazlićem.

Ima većinu

Za razliku od smjene njemu nekoliko odanih općinskih ogranaka u Tuzlanskoj županiji prije nekoliko mjeseci, Kukić ovaj put nije htio šutke prijeći preko odluka Predsjedništva SDA i promptno je odgovorio. Pokazao je kako još uvijek na svojoj strani ima najveći broj zastupnika SDA u Skupštini Tuzlanske županije te je uz pomoć SBB-a smijenio Gutića i postavio novu Vladu. Iako je time sebi zapečatio sudbinu u SDA, Kukić ostaje važan čimbenik na političkoj sceni. Ne samo da će do izbora upravljati Tuzlanskom županijom, već će i u federalnom Parlamentu svoj i glas zastupnice Elzine Pirić sigurno iskoristiti kako bi zagorčao život svojoj bivšoj stranci. To će dodatno destabilizirati ionako klimavu parlamentarnu većinu u FBiH. Kukić kontrolira i jednog zastupnika SDA u državnom Parlamentu, što znači da od jučer više ne postoji parlamentarna većina na razini BiH.

Biračko tijelo

Kukić će sigurno značajno utjecati i na izbor bošnjačkoga člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine jer 37 tisuća glasova s prošlih izbora pokazuje kako on ima disciplinirano biračko tijelo koje može usmjeriti prema bilo kojem kandidatu za Predsjedništvo. Sigurno je da to neće biti kandidat SDA s obzirom na to da su priopćenjem iz vrha ove stranke jučer jasno naveli kako se SDA u potpunosti ograđuje od novoformirane koalicije u Skupštini Tuzlanske županije i nove Vlade TŽ-a koju je ova koalicija imenovala. Dok pokušava konsolidirati redove u Tuzlanskoj županiji, SDA se suočava s potresima i u sarajevskom Županijskom odboru, gdje je dio kadrova krenuo za odmetnutim premijerom Elmedinom Konakovićem. I on bi svoje glasače mogao usmjeriti prema nekom od kandidata za Predsjedništvo BiH te tako umanjiti šanse Denisa Zvizdića ili nekog drugog kandidata SDA da osvoji mandat. Bakir Izetbegović teško kontrolira situaciju u stranci jer, osim dva spomenuta raskola, eskalacija prijeti i u odborima SDA u RS-u te uvijek turbulentnoj Unsko-sanskoj županiji. Jasno je da Izetbegović prilikom formiranja kandidacijskih listi neće moći zadovoljiti apetite svih u stranci, a to onda znači nove probleme za lidera SDA.•

Ključne riječi

Komentara 1

NO
normalan95
10:06 19.02.2018.

Naravno da gubi! Takogube i HDZ BiH, isto je sa SNSD-om, ništa bolje ni SBB-u! Zaigrala mečka pred vratima, a vrag došao po svoje!

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije