SARAJEVO

RS odbio respiratore koje je nabavila Federacija: Stručnjaci rekli da nisu za liječenje

20.05.2020.
u 12:44

Nema u Republici Srpskoj afere o respiratorima - kazao je premijer tog entiteta Radovan Višković te se referirao na aferu koja već skoro mjesec potresa Federaciju BiH.

"Ono što je u Federaciji BiH pod istragom, te respiratore sam imao na stolu kao ponudu prije FBiH. Nismo ih uzeli u Republici Srpskoj, a znate zašto, ne zato jer je premijer pametan ili netko od nas. Za svaki respirator koji je nabavio RS i koji je platio suglasnost je davao Peđa Kovačević, načelnik Klinike za intenzivnu skrb UKC-a", kazao je Višković.

Odgovor o kvaliteti ponuđenih respiratora koje je preko "Serbrene maline" uvezla Federalna uprava civilne zaštite (FUCZ) nije bio pozitivan.

"I čovjek je rekao ovi strojevi, kako ih zdravstveni radnici vole nazivati, ne odgovaraju i nisu za liječenje pacijenata. Zato ih nismo ni uzeli, netko je drugi donio odluku i uzeo ih, ali to je njihovo pravo", izjavio je Višković u raspravi sa zastupnicima na sjednici NSRS-a.

Uvoz 100 respiratora koje je za 10,5 milijuna KM za potrebe zdravstvenog sustava FBiH uvezla kompanija "Srebrena malina" Fikreta Hodžića, koja se ranije bavila uzgojem malina, potresa FBiH od kada su mediji objavili detalje nabave. Istragu po nalogu Tužiteljstva BiH provodi Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA), a vještačenje je utvrdilo da se respiratori ne mogu koristi za liječenje bolesnika s koronavirusom.

Odvjetnik ravnatelja Federalne uprave civilne zaštite, koja je kupac za FBiH Kadrija Kolić nedavno je negirao i odbacio vještačenje koje je naložilo Tužiteljstvo BiH, tvrdeći da kupljeni respiratori mogu biti korišteni u bolničkom liječenju.

Istraga je u tijeku, a javnost je u iščekivanju raspleta i odgovornosti za ovu nabavu.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?