Rješavanje korupcije

“Recepti” pokrenuli nove istrage

ljekarna
Sanjin Strukić/PIXSELL
23.12.2015.
u 07:00

Centar za istraživačko novinarstvo ovih dana pisao je o lažnim receptima koje propisuju pojedini liječnici USŽ-a. Otvorilo je ovo brojna pitanja vezana za bh. zdravstvo, te je zakotrljalo priče o pojedinim ljekarnama, ali i proizvođačima lijekova koji daruju neke liječnike kako bi forsirali određene proizvode. Premda ljekarne i zavodi zdravstvenih osiguranja imaju podatke o lijekovima koji se propisuju, ti podaci nisu javni pa je odnos liječnika, ljekarni i proizvođača lijekova u BiH potpuno zatvoren, no prema saznanjima, i ova priča bi uskoro mogla biti predmet istrage.

Pristup informacijama

A nakon CIN-ovog teksta oglasio se prozvani liječnik iz USŽ-a Senad Selimović koji tvrdi da on nije kriv za situaciju s receptima. - Netko je imao pristup za vrijeme godišnjeg odmora, netko je napisao te recepte, ističe dr. Senad Selimović naglašavajući da je oko 600 lažnih recepata koji su pod njegovim potpisom i pečatom propisani u travnju 2013. godine. Interna istraga u Domu zdravlja Cazin je pokazala da je dr. Selimović za vrijeme godišnjeg odmora pisao lažne recepte, koristeći osobne podatke pacijenata. - Ja sam odmah direktora upozorio da to nije točno i tražio sam odmah od njega da mi dostavi barem deset-dvadeset tih recepata da vidim da li je uistinu na tim receptima moj rukopis, tvrdi Selimović. Zato se u istragu uključio i Zavod zdravstvenog osiguranja koji je na zahtjev Doma zdravlja Cazin dao na uvid popis recepata koji su stigli na naplatu, a koje je propisao dr. Selimović.

- Ja taj popis kad sam pogledao, nisam mogao očima vjerovati! Da se jednom pacijentu za mjesec dana propiše 4, 8, 12 pa čak negdje i po 16 kutija Loprila!”, kaže Muris Halkić, ravnatelj Doma zdravlja Cazin. Svi recepti su realizirani preko privatne ljekarne “Lijek” koja se nalazi u Tržačkim Raštelama, udaljenim oko 15 kilometara od Cazina. - Meni je kao direktoru i kao liječniku bilo veoma simptomatično to što su svi pacijenti koji dolaze iz jedne mjesne zajednice, išli u ljekarnu koja se nalazi u drugoj MZ udaljenoj 15 kilometara da bi uzeli određeni lijek, kaže on. Dom zdravlja Cazin je pozvao na razgovor pacijente čiji su podaci korišteni za propisivanje spornih recepata. Poziv je dobio i Haris Hadžalić kojeg je sve šokiralo. - Na moje ime su izdavani recepti s kojima ja nemam nikakve veze, istaknuo je pacijent.

Borba protiv korupcije

‘Večernji list’ nedavno je objavio plan rada Zavoda zdravstvenog osiguranja i reosiguranja FBiH u kojem je i plan borbe protiv korupcije. Njime se uspostavljaju mehanizmi za sprečavanje korupcije provedbom niza sveobuhvatno razrađenih aktivnosti koje su zasnovane na analizi postojećeg stanja u praksi. Prema tome cilj je procijeniti točke podložnosti koruptivnim pojavama unutar institucije, preporučiti mjere za smanjenje podložnosti institucije koruptivnom ponašanju, te uspostaviti odgovarajuće mehanizme za nadzor i praćenje.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije