Novalić posjetio HBŽ

Razgovori o suradnji, razvojnim projektima, transferima, ali i problemima

24.06.2022.
u 17:44

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić i ministar trgovine Zlatan Vujanović boravili su danas u radnom posjetu Herceg - bosanskoj županiji. Sa županijskim premijerom Ivanom Vukadinom i ministrima u Vladi razgovarali su o dosadašnjoj i budućoj suradnji, razvojnim projektima, transferima, ali i problemima kojih ovoj Županiji ne nedostaje. Naime, u prostorno najvećoj i slabo naseljenoj Županiji teže je održavati određene institucije, te će, kako je rečeno Federacija biti osjetljivija i izdašnija u potporama.

HB Županija obiluje velikim poljoprivrednim, turističkim i energetskim potencijalima, osobito tzv. zelenom energijom, no, uz njihovu nedovoljnu iskorištenost i naglašen odliv stanovništva, problem je i derogacija Graničnog prijelaza Kamensko koji je od nekadašnjeg razvojnog postao limitirajući faktor.

"Govorili smo konkretno o nemogućnosti izvoza našeg brenda, to je Livanjski sir, i drvnih sortimenata na GP Kamensko gdje gomilamo bespotrebno  troškove jer moramo ići na Bijaču ili Izačić,“ istaknuo je Vukadin i dodao kako je, budući da je riječ o granici s Europskom unijom, rješenje problema izvan županijske i entitetske nadležnosti. 

No, zato se može pomoći više kroz transfere nižim razinama vlasti i redovite programe potpore, ističe Novalić i dodaje:

"U zadnje dvije i pol godine 34 milijuna maraka čistih transfera ubacili smo u Herceg - bosansku županiju, ne brojeći, dakle, ove redovne programe u poljoprivredi, izbjeglicama itd. Mi ćemo to nastaviti. Imamo veću osjetljivost spram ovakvih županija koje imaju mali broj stanovnika i veće probleme.“

I županijski premijer, Ivan Vukadin, potvrdio je kako su u zadnje tri godine samo kroz izravnu potporu proračunu od Federacije dobili po 7.358.000 KM, te dodao:

"Koje mi koristimo za sanaciju problema u zdravstvu, razvojne projekte, pomoć lokalnim zajednicama, govorimo o završetku priče vodoopskrbe, izgradnji cestovne infrastrukture, dotakli smo se poticaja u poljoprivrednoj proizvodnji i ubrzavanja procedura vezano za dozvole za obnovljive izvore energije što je naš veliki potencijal".

Novalić je kazao i kako su poznati ljudi iz ove županije, također, veliki potencijal: "Naročito iz Livna, od Rimca pa sve do sportaša, Dalića itd., koji nikad nisu zaboravili svoj grad Livno i na određeni način dio svog potencijala, koji je negdje u tom bijelom svijetu jako narastao, svakako imaju namjeru vratiti tu. Za svake takve projekte Federacija stoji na raspolaganju.“

Federalni premijer i ministar trgovine u Livnu su posjetili i dva gospodarska subjekta, Mesnu industriju Pavić i Mljekaru Livno, a boravak u HBŽ okončali u Tomislavgradu obilaskom Tvornice kabela i vjetroparka Ivovik.

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?