Predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara

Radi podizanja vlastitog rejtinga, neke stranke priželjkuju izvanredno stanje

Marinko Čavara
28.07.2017.
u 08:00

Predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara našao se u središtu pozornosti javnosti nakon što je objavio da mu je 5. srpnja na autocesti Sarajevo - Zenica bio ugrožen život te da je meta nezakonitog praćenja i prisluškivanja. Dok se čekaju rezultati istraga i odgovori nadležnih institucija, svjedoci smo eskaliranja političke, pa i institucionalne krize na državnoj i federalnoj razini. Šef izvršne vlasti Federacije BiH kaže kako nam prijeti izvanredno stanje i poziva sve političke aktere na dogovor o pitanjima koja su u interesu svih građana i naroda.

Večernji list BiH: Imate li ikakvih službenih informacija o rezultatima istrage vezane uz vašu prijavu da vam je 5. srpnja na autocesti Sarajevo - Zenica bio ugrožen život?

- Nažalost, nemam. Nisu mi dostavili nikakve nove informacije i raspolažem samo informacijama iz medija da je jedna osoba privedena i puštena nakon saslušanja, a da nije htjela reći tko je s njom bio u automobilu kojim je, uvjeren sam, netko htio ugroziti moj život. Ja sam dao policiji broj registracije vozila koje je izvelo niz čudnih radnji zbog kojih sam ja osjetio da mogu biti životno ugrožen i doći u bezizlaznu situaciju u podvožnjaku Bilješevo. Stalno me uvjeravaju da istraga ide u dobrom smjeru, ali ja nemam nikakvih dodatnih ili konkretnih informacija. Osam sam dana nakon incidenta održao konferenciju za novinstvo jer je, po mojoj procjeni, više od 300 osoba u uključenim MUP-ovima znalo za taj događaj, a da ni jedan medij nije objavio informacije o tome. Izgledalo mi je kao da se prikriva cijeli slučaj, a pri tome nije bilo ni informacija o rezultatima istrage. S druge strane, bilo je napisa u određenim medijima nekoliko dana prije spornog događaja koji su mi nalikovali na pripremu svega. Objavljivane su fotografije predsjednika Federacije u prometu, gdje se vide i registracijske pločice mog službenog vozila.

Večernji list BiH: Vi ste iznijeli i otvorene sumnje da ste meta nezakonitog praćenja i prisluškivanja. Jeste li dobili odgovor ili objašnjenja nadležnih institucija o tome?

- Ja sam to iznio u javnost jer sam dobio informacije iz nekoliko izvora da se to dogodilo. Uostalom, jasan dokaz da sam praćen su te objavljene fotografije mene za upravljačem vozila. Također, indikativno je i to da su osobe koje su me presrele 5. srpnja na autocesti čekale na mjestu gdje ja obično preuzimam vozilo od svog službenog vozača. Jasno je da me netko dulje vrijeme prati, čim su upraćene moje navike kada se iz Sarajeva vraćam kući. Dobio sam i informacije da su moji osobni podaci obrađivani u određenim sustavima. Uputio sam dopis ravnatelju OSA-e tražeći da mi sukladno Zakonu o Obavještajno-sigurnosnoj agenciji odgovori jesu li moji podaci operativno korišteni u službene svrhe. Zakonski rok da mi odgovori je 60 dana, ali zbog važnosti događaja, očekujem brz odgovor.

Večernji list BiH: Kako općenito ocjenjujete stanje u Federaciji BiH? Na ovotjednoj sjednici Zastupničkog doma jedva je bilo kvoruma, a gotovo ni jedna odluka ili zakonski prijedlog nisu prihvaćeni. Ima li Federacija uopće zakonodavnu vlast?

- Iznijet ću nekoliko detalja koji mnogo govore i o stanju u Federaciji. U ovoj situaciji u kojoj sam ja uvjeren da mi je bio ugrožen život predsjednik SDP-a Nermin Nikšić jedini problem vidi u tome jesam li ja imao nalog ili dozvolu voziti službeni automobil. Čudi me što se osoba na jednoj političkoj dužnosti spusti na takvu razinu komentara. Drugo, imamo situaciju da pokušaj hrvatskih izaslanika u Domu naroda i Kluba zastupnika HDZ-HNS u Zastupničkom domu da se RTV Federacije BiH vrati u zakonske okvire, odnosno omogući raspisivanje natječaja za izvor novog upravnog odbora, podrži svega 16 zastupnika, a da i SDA i SBB i SDP i DF i druge bošnjačke stranke glasuju protiv vraćanja javnog RTV servisa u okvire zakonitog djelovanja. To jasno govori kakvo je stanje u Federaciji i teško da možemo očekivati usvajanje reformskih zakona. Međutim, ne smijemo prestati inzistirati na stabilizaciji odnosa i stanja u zemlji, kao i na donošenju reformskih zakona i stavljanju svih institucija u zakonske okvire.

Večernji list BiH: Postoji li mogućnost da se na razini Federacije postigne suglasnost oko zakona iz Reformske agende kako i taj proces ne bi bio potpuno zaustavljen u vremenu do izbora?

- Ja, kao predsjednik Federacije, a i stranke okupljene oko HNS-a, stalno inzistiramo na razgovoru i dogovoru o svim pitanjima, a posebno o onima koja čine Reformsku agendu i osiguravaju ukupno bolje stanje u Federaciji. Veliki je problem što se dominantno u sarajevskim medijima stvara ozračje kako Dragan Čović i Hrvati neće dobiti ništa, kako je ugrožen interes Bošnjaka ako Hrvati biraju svoje predstavnike u vlasti… Ako javno mnijenje nije spremno prihvatiti poštivanje institucija, a ako je poželjno govoriti i napadati druge, onda smo u ozbiljnim problemima. Na takvoj retorici ne možemo graditi budućnost. Zato moramo stabilizirati odnose, promijeniti ambijent u Federaciji BiH, pa u tom smislu je i predsjednik Čović bio zakazao sastanak u Mostaru. Nama nema drugog puta i svi oni koji traže prostor za podizanje rejtinga svoje stranke u izvanrednom stanju u zemlji najviše štete nanose svom narodu i državi u koju se zaklinju.

Večernji list BiH: Imajući u vidu sve ovo što govorite, jesmo li mi onda sada u nekoj vrsti izvanrednog stanja?

- Čini mi se da određene strukture ili stranke, odnosno dijelovi stranaka, priželjkuju takvo stanje jer očito im rejting u stabilnim odnosima pada i ne mogu ponuditi nikakav prosperitet, već samo destrukciju. Pozivam sve one koji žele živjeti ovdje, graditi BiH i Federaciju, da to i uradimo jer će nas drugačiji put voditi u probleme koji će donijeti samo štetu svima nama.

Večernji list BiH: Pokušaj smjene Vlade Federacije u donjem domu entitetskog Parlamenta nije uspio. Kako to komentirate?

- Vlada nije savršena te uvijek mislimo da može raditi bolje i ima načina kako se mogu napraviti određeni iskoraci. Međutim, i Vlada je talac svih ovih odnosa u Federaciji. S druge strane, treba se zapitati je li na toj sjednici Zastupničkog doma, u onakvom ozračju, bilo moguće izglasati bilo što. Jedan broj zastupnika uopće nije nazočio sjednici, imamo turbulencije u odnosima između SDA i SBB-a, previranja unutar SDA i svih drugih prijepora.

Večernji list BiH: Je li realno očekivati ikakve pozitivne procese u idućih 14 mjeseci do izbora ili ćemo imati status quo, pa čak i nazadovanje?

- Unatoč svemu, ja sam uvijek optimist i treba reći da ima i nekih pozitivnih segmenata u cijeloj ovoj situaciji. Stanje krize u kojem se nalazimo pruža i neke mogućnosti. Imamo situaciju da je Ustavni sud izbrisao odredbe Izbornog zakona koje reguliraju izbor izaslanika u Dom naroda i to je prigoda da svi zajedno riješimo problem legitimnog predstavljanja konstitutivnih naroda. A onda provesti izbore i stvoriti uvjete za dogovore o svjetlijoj budućnosti BiH.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije