Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Vijesti

Puno je teže liječiti muškarca nego ženu

Liječnici bi tijekom razgovora s pacijentima trebali povesti više računa o spolu poglavito kad se radi o teškim oboljenjima
17. prosinca 2015. u 07:15 0 komentara 52 prikaza
lijecenje

"Puno je teže postaviti dijagnozu i liječiti muškarca nego ženu, jer pacijenti manje vode računa o svojim osjećajima i o njima nerado govore", smatra ravnatelj Odjela za psihosomatske bolesti i psihoterapiju bolnice u Nurmbergu dr. Wolfgang Soellner. 

"Muškarci na medicinu gledaju sasvim drukčije od žena. Naime, njima je odlazak liječniku poput odlaska u autoservis. Žele da se stvar riješi brzo i da krenu dalje. Žene, za razliku od njih, očekuju razgovor i savjet.", ističe dr. Soellner.

Kao primjer je naveo način na koji se muškarci i žene nose s karcinomom. Kazao je da se, generalno gledajući, najčešće u praksi otvoreno razgovara o raku dojke s pacijenticama, a najrjeđe o raku prostate s pacijentima unatoč tomu što kvaliteta življenja više ovisi o metodi liječenja kod oboljelih od raka prostate nego kod pacijentica oboljelih od raka dojke.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.