Mostar: Javna tribina

Prof. Jakovljević: Duševno je zdravlje iznimno važno za koncept empatičkog društva

15.11.2016.
u 08:00

U organizaciji Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru jučer je održana javna tribina “Empatija i duševno zdravlje u našem društvu” koju je predvodio prof. dr. Miro Jakovljević. Studenti su pokazali veliko zanimanje za temu, čemu svjedoči ispunjen amfiteatar “Gabrijel Jurkić” .

- Povod javne tribine su tri važna događaja u studenom, a to su Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad djecom, Svjetski dan djeteta i rođendan UN-ove Konvencije o pravima djeteta, rekla je moderatorica tribine dr. sc. Ivana Sivrić.

Suosjećajno društvo

Dodala je kako Filozofski fakultet svake godine organizira tribine koje govore o problemima s kojima se mladi susreću, poput problema u komunikaciji, u medijima ili medicinskih problema.

Profesor dr. Miro Jakovljević u izjavi za medije prije početka tribine naveo je kako je duševno zdravlje iznimno važno za koncept zdravog, pravednog ili empatičkog, suosjećajnog društva.

- Osnovna poruka je da nema zdravlja bez duševnog, ali ni duševnog zdravlja bez javnog zdravlja. Ako pogledamo kroz povijest, vidjet ćemo da se sve dobro u našoj civilizaciji razvijalo zahvaljujući empatijskoj dimenziji čovjeka, ona je upisana u naše gene, naglasio je profesor te dodao:

- Dobra vijest je da je empatija nešto što se može naučiti. Imamo taj gen, samo ga je potrebno razvijati.

Shodno tome, profesor je iskazao podršku gvardijanu Franjevačkog samostana u Mostaru fra Iki Skoki u izgradnji Centra za dijalog.

Tehnologija je važna, ona nas povezuje, ali ne smije se zanemariti interpersonalna komunikacija, u protivnom ćemo dobiti djecu robote.

Problem tehnologije

Djeca se zatvaraju u sobe, satima su za računalom, ne izlaze, ne komuniciraju, roditelji im donose hranu...

Tehnologija sama po sebi nije ni dobra ni loša, onakva je kako je mi koristimo. Ako budemo koristili naše mogućnosti, možemo ostvariti empatičnu civilizaciju, u protivnom nas neće biti, priroda će se osvetiti, zaključio je prof. Jakovljević. •

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije