hrvatski premijer

Plenković: Jednak vizni režim BiH i Srbije s EU-om smanjio bi pritisak migranata na RH

Andrej Plenković
Luka Batelic/PIXSELL
23.05.2024.
u 17:03

Usklađivanje viznog režima Srbije i BiH s viznim režimom Europske unije smanjio bi pritisak ilegalnih migracija na Hrvatsku i to je jedan od ključnih uvjeta za napredak tih dviju zemalja prema članstvu u EU, rekao je u četvrtak hrvatski premijer Andrej Plenković. 

Hrvatski premijer je u četvrtak posjetio postaju granične policije Cetingrad i policijske službenike koji nadziru i štite državnu granicu.

Tamo je naglasio da bi jedan od ''glavnih elemenata'' koji bi smanjio pritisak ilegalnih migracija na Hrvatsku bilo usklađivanje Hrvatskoj susjednih država, prvenstveno Bosne i Hercegovine i Srbije, s viznim režimom Europske unije., javlja Hina. 

Plenković je rekao kako brojni državljani trećih zemalja ''dođu na aerodrom kao turisti, a nakon toga su ilegalni migranti koji kroz zelenu granicu, uz pomoć krijumčara, nastoje ući u druge zemlje''. 

Stoga je politika usklađivanja viznog režima ''jedan od ključnih uvjeta za napredak tih zemalja prema članstvu u Europskoj uniji'', kazao je hrvatski premijer. 

Naglasio je da je toga svjesna i ''velika većina partnera u EU-u'', kao i Europska komisija, te da nema ''nijedne prigode kad se raspravlja o zaštiti granica'' da predstavnici Hrvatske ne naglase nužnost tog usklađivanja. 

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?