U nevremenu u susjednoj Srbiji smrtno stradala žena

Vrijeme u BiH uništava imovinu, usjeve..., i dalje će biti nestabilno

storyeditor/2024-05-22/srbija.png
Agencije
23.05.2024.
u 21:15

- Opet su pogodili - bio je komentar žitelja koji su svjedočili prekjučerašnjem nevremenu u dijelovima BiH, Hrvatske, Srbije... Bilo je najavljeno jako nevrijeme i ono se na kraju i dogodilo. Nažalost, u Srbiji se dogodio i smrtni slučaj, piše Večernji list BiH.

Tuča veličine oraha

U Somboru je prilikom nevremena poginula žena na čiji je automobil prilikom prometovanja palo stablo. Nastala je veća materijalna šteta, nekoliko automobila je doživjelo nesreću, a sve se činilo apokaliptičnim. U BiH su ostale velike posljedice nevremena na sjeveru, sjeveroistoku i istoku zemlje. Tuča veličine oraha padala je na području Bratunca i Teslića, a šteta od nevremena nastupila je i u Gračanici. Promjer tuče u Tuzli bio je 20 milimetara, ljudi su spašavali stvari i imovinu. Jaka tuča pogodila je i Mrkonjić Grad, Kneževo, Bugojno i Vitez. Usjevi su uništeni za pet minuta. Bosanski Novi izgledao je kao u vremenu jakih zima jer je sve bilo bijelo od tuče, a šteta je nastala na stambenim i pomoćnim objektima, usjevima i cestama. Vjetar je skidao crijep s objekata. Prema objavi klimatologa Bakira Krajinovića, još nema potpunog smirivanja vremena. - Do 26. svibnja prognozira se nestabilno vrijeme s intenzivnijim pljuskovima, često praćenim grmljavinom i uz mogućnost pojave tuče, posebno na sjeveru i sjeveroistoku Bosne. U ostalim krajevima zemlje očekuje se nestabilno vrijeme s umjernim oborinama pljuskovitog karaktera. Od 27. svibnja do kraja prognoznog razdoblja raste vjerojatnost za dulje sunčane intervale, ali i dalje postoje izgledi za kraći lokalni pljusak. Najviše sunčanih razdoblja i najmanje oborina u cijelom prognoznom razdoblju očekuje se u Hercegovini. Do 29. svibnja u Bosni minimalne jutarnje temperature kretat će se od 10 do 15, u Hercegovini od 11 do 16 °C, danju u Bosni i Hercegovini od 22 do 27 °C, lokalno na jugu i sjeveroistoku do 30 °C. Od 30. svibnja do kraja prognoznog razdoblja očekuje se porast vrijednosti temperatura zraka. Kako stvari stoje, valja nam još malo pričekati stabilnije vrijeme. A ono od čega se strahuje i ovog ljeta su superstanične oluje, a upravo ovo što se prekjučer događalo ima primjese onog što nas je prošlog ljeta itekako uznemirilo. Nažalost, ako je suditi po prognozama, neće ih nedostajati. I dobro je stoga znati što više o njima i zaštititi se navrijeme. - Superstanična oluja intenzivna je grmljavinska oluja s mezociklonom, odnosno rotirajućim uzlaznim strujanjem. Zbog ove rotacije nazivaju se i rotirajuće grmljavinske oluje. Među četiri vrste grmljavinskih oluja (superstanične, olujne, višestanične i jednostanične), superstanične su najrjeđe, ali potencijalno i najjače. Ove oluje mogu dominirati lokalnim vremenom i protezati se na području širine do 32 kilometra te obično traju od dva do četiri sata. Superstanične oluje mogu se pojaviti diljem svijeta pod određenim vremenskim uvjetima. Superstanice su obično izolirane od drugih grmljavinskih oluja, iako ponekad mogu biti ugrađene u liniju oluje. To su kvazistacionarne oluje koje se često nalaze u toplom sektoru sustava niskog tlaka i kreću se prema sjeveroistoku duž hladne fronte.

Razumjeti strukturu

Superstanične oluje mogu odstupati od srednjeg vjetra, pomičući se desno ili lijevo u odnosu na vertikalno smicanje vjetra. Povremeno se mogu podijeliti i u dvije superstanične oluje sa suprotnim rotacijama. Superstanične su oluje fascinantni, ali potencijalno opasni vremenski fenomeni koji mogu uzrokovati loše vremenske uvjete, uključujući tornada, tuču i jake vjetrove. Razumijevanje njihove strukture i ponašanja presudno je za predviđanje i spremnost na njih - istaknuto je.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?