Dr. Dragan Schwarz ponosan je na stručni tim Radiochirurgije Zagreb i na to što su postigli u pet godina. Posebno raduju rezultati u liječenju neoperabilnog lokalno uznapredovalog karcinoma gušterače

Povećali stopu preživljavanja pacijenata s nekoliko mjeseci na više godina

04.03.2022.
u 10:33

Prvi na ovim prostorima započeli liječenje karcinoma po cijelom tijelu tzv. naprednom stereotaksijskom radioterapijom, odnosno onim što se u medicinskom žargonu naziva radiokirurgija

Kada smo prije nekoliko godina posjetili Radiochirurgiju Zagreb u Svetoj Nedelji, bila je to nova moderna poliklinika koja je prva na ovim prostorima započela liječenje karcinoma tzv. naprednom stereotaksijskom radioterapijom, odnosno onim što se u medicinskom žargonu naziva radiokirurgijom. Do tada se takav postupak izvodio samo na mozgu, a u Svetoj Nedelji su počeli s tretmanima karcinoma drugih organa poput pluća, jetre ili gušterače. Danas je to specijalna bolnica iza koje su već tisuće zahvata, a svojim rezultatima u liječenju teških karcinoma poput raka gušterače probila se u sam svjetski vrh. Pitali smo prof. dr. sc. Dragana Schwarza, ravnatelja Radiochirurgije Zagreb, što je sljedeće.

Večernji list: Rodili ste se u Sarajevu, gdje ste i studirali, a profesionalni put ste započeli kao kirurg u Novoj Biloj pa na zagrebačkom Svetom Duhu. Danas ste na čelu vlastite bolnice koja koristi najsuvremeniju tehnologiju u liječenju raka...

- Uvijek volim reći da nas je sve koji smo operirali i radili devedesetih u Novoj Biloj u tada uistinu teškim uvjetima to iskustvo učinilo poniznijima i dalo nam nekakvo posebno poštovanje prema medicinskom napretku jer znamo koliko nam on olakšava posao, a za pacijente i samo iskustvo operacije da i ne govorim. Danas je to jedna potpuno druga priča gdje liječnici nisu toliko ograničeni vlastitim iskustvom već imamo na raspolaganju vrhunsku tehnologiju - od dijagnostike i operacijske dvorane pa sve do ovih impresivnih robotiziranih linearnih akceleratora kojima zračimo rak milimetarski precizno i uništavamo ga bez krvi i noža.

Večernji list: Radiochirurgia Zagreb je već dulje vrijeme u statusu specijalne bolnice, što to znači za vaše pacijente?

- Tako je, 2019. godine dobili smo status specijalne bolnice. Od tada smo u praksu uveli suvremenu hibridnu kirurgiju koja, u slučajevima kad je to indicirano, kombinira klasičnu kirurgiju s radiokirurgijom. Na raspolaganju imamo najsuvremenije opremljene sobe, jedinicu za intenzivnu skrb te dvije tehnološki iznimno napredne kirurške dvorane u kojima se izvode najsloženiji kirurški zahvati. Nova operacijska dvorana raspolaže tzv. image guiding sustavom koji liječnicima omogućava operativne zahvate uz računalni prikaz svih relevantnih snimaka područja koje se operira u stvarnom vremenu. Također, imamo najsuvremeniji uređaj za zaustavljanje krvarenja na velikim površinama, kao i vrhunsku tehnologiju plazma sterilizacije zraka u svim prostorijama bolnice, za maksimalnu zaštitu pacijenata od infekcije što se pokazalo posebno važnim u ovo vrijeme pandemije koronavirusa. Tehnologija kojom raspolažemo u našim kirurškim dvoranama omogućuje nam da zahvate klasičnom kirurgijom podignemo na jednu posve novu razinu preciznosti i kvalitete.

Prvi smo u Hrvatskoj počeli i sa zračenjem koje se provodi tijekom same operacije - tzv. IORT postupkom koji nam omogućuje da budemo uspješniji u liječenju raka, primjerice, dojke ili jetre, a pacijentima olakšava liječenje jer ne moraju uopće nastavljati s radioterapijom nakon operacije ili moraju ići na daleko manji broj radioterapijskih tretmana nego što bi to bio slučaj bez IORT-a. Da pojednostavim, nije svejedno morate li nakon operacije ići na zračenje 30 puta ili pet puta, ili u značajnom broju slučajeva - nijednom. A osim toga, što je najvažnije, ova metoda nam omogućava da to zračenje bude maksimalno precizno i da u najvećoj mjeri zaštiti okolne organe, kao što su srce i pluća.

Večernji list: Spomenuli ste linearne akceleratore, nedavno ste nabavili novi uređaj pod nazivom CyberKnife, možete li nam pojasniti o čemu se radi?

- Našoj "Debeloj Berti", kako od milja zovemo naš linearni akcelerator Varian Edge koji koristimo od samog osnivanja Radiochirurgije Zagreb i koji je već pomogao velikom broju pacijenata, pridružili smo uređaj koji se zove CyberKnife S7 što je uistinu izuzetni iskorak jer nam omogućava postizanje još više razine kvalitete naših onkoloških usluga. S ovim uređajem ćemo se po prvi put uz pomoć umjetne inteligencije moći uhvatiti se u koštac s karcinomom, a primarno s karcinomom pluća i metastazama na plućima koji je trenutačno najrašireniji oblik karcinoma u Hrvatskoj i BiH i za čije se liječenje CyberKnife S7 trenutačno smatra vrhuncem svjetske tehnologije.

Večernji list: Prof. Schwarz, čime je bolnica toliko privukla pozornost medicinskih stručnjaka i javnosti?

- Iznimno sam ponosan na stručni tim Radiochirurgije Zagreb i na to što smo postigli u ovih pet godina. Posebno me raduju naši rezultati u liječenju neoperabilnog lokalno uznapredovalog karcinoma gušterače. To je jedna opaka bolest zbog svojih vrlo teških prognoza preživljavanja koje u prosjeku iznosi svega nekoliko mjeseci nakon dijagnoze. Naš je tim upravo zato napravio istraživanje koje je nedavno objavljeno i u renomiranoj publikaciji Current Oncology, a kojim se potvrđuje da smo upravo mi po prvi put na svijetu uspjeli izmjeriti precizno gibanje gušterače za vrijeme zahvata što omogućuje da se tijekom tretmana karcinoma gušterače isporučuju visoke doze zračenja s najvišim stupnjem preciznosti. Sve to za rezultat ima višestruko povećanu stopu preživljavanja pacijenata koju smo ovom metodom podigli s nekoliko mjeseci na, u nekim slučajevima, više od tri godine. To se sada već vidi i u statistici preživljavanja pacijenata s ovakvom vrstom karcinoma u posljednje tri godine u Hrvatskoj. Jako sam ponosan što smo tome pridonijeli.

Večernji list: Što je u planu za budućnost?

- Mnogo je želja, ali jedna je uvijek glavna, a to je pomoći svakome tko dođe na vrata naše bolnice. Naša je regija, nažalost, jedna s najvećim stupnjem smrtnosti od karcinoma na svijetu, a jedan od glavnih uzroka je prekasno otkrivanje raka, kada su nam opcije liječenja uvelike smanjene. Želimo educirati ljude o važnosti preventivnih pregleda jer samo tako, u kombinaciji sa zdravim životnim navikama, možemo pomoći da karcinom uspješno liječimo.

Sve ovo zapravo radimo s jednim ciljem - da karcinom pomognemo pretvoriti iz smrtonosne u kroničnu bolest. Kada to uspijemo, možemo reći da smo obavili dobar posao. A kad je riječ o budućnosti - veselim se što ćemo uz pomoć ovih impresivnih strojeva, sada i CyberKnife uređaja sedme generacije i svega što imamo na raspolaganju, i dalje pomicati granice u borbi s rakom. A spremni su već i novi projekti koji uključuju umjetnu inteligenciju, dijagnostiku uz tzv. virtualnu stvarnost i još mnogo toga. Ja volim reći da uvijek rak želim uništiti svim sredstvima koja imam na raspolaganju. A sada imamo i tehnologiju i iskustvo - a to su dva jaka oružja.•

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije