poseban odnos

Potvrdili znanost i život: 10 stvari zbog kojih su braća zakon

Getty Images
14.04.2019.
u 20:52

Ako imate brata, onda znate koliko je takav odnos poseban, bez obzira što ste u djetinjstvu možda bili kao pas i mačka.

Tu su kad trebate rame za plakanje, zaštitnika, savjet... I to nisu samo pusta naklapanja. Čak je i znanost dokazala da imati brata u životu znači imati i mnoge koristi.

U nastavku je samo dio tih koristi - neke je potvrdila znanost, a sve ih je potvrdio život s braćom, piše Zadovoljna.hr. 

1. Osobe koje imaju braću su suosjećajnije

Na sveučilištu Brigham Young 2014. godine provedeno je istraživanje koje je pokazalo da vas odrastanje s bratom može učiniti suosjećajnijom osobom. Štoviše, istraživači su otkrili i da imanje brata utječe na to koliko ćemo altruistični biti.

2. Uz braću razvijate bolje komunikacijske vještine

Istraživanja su pokazala da žene koje su odrasle uz braću bolje komuniciraju s muškarcima od žena koje su jedinice ili imaju samo sestre. Razlog, između ostalog, leži u tome da su braća koristan izvor informacija i savjeta u godinama u kojima stupamo u prve veze.

3. Braća pomažu u snižavanju razina stresa

Kada vam je brat ujedno i najbolji prijatelj, vjerojatno ćete biti manje pod stresom. Studija iz 2011. godine pokazala je da blizina najboljeg prijatelja u teškim vremenima smanjuje razinu kortizola, hormona koji kontrolira stres. Drugim riječima, brat, koji vam je ujedno i najbolji prijatelj, može vam pomoći da se smirite kada je sve oko vas kaotično.

4. Braća utječu na zdravlje

Istraživanja su pokazala da, ako je vaš brat posvećen zdravoj prehrani i vježbanju, postoji veća vjerojatnost da ćete i vi biti takvi, a zdrava prehrana i aktivan život imaju velik utjecaj na zdravlje, 

5. Braća razgovaraju s vama bez okolišanja

Djevojke su te koje su sklonije kompliciranju situacije, ali dečki ne. Zato će vam brat u trenutku kada od njega zatražite savjet iskreno iznijeti svoja razmišljanja, bez previše pakiranja. Učinit će to izravno i iskreno.

6. U blizini braće možete biti, pa, baš onakve kakve jeste

Vaša braća vas poznaju u dušu i vole onakvima kakve jeste, tako da je brat ona osoba ispred koje možete podrignuti bez imalo srama. Istina, vjerojatno će vam dobaciti da ste odvratni, ali to su samo situacije u kojima ćete se oboje dobro nasmijati, bez osuđivanja.

7. Braća su uvijek tu za vas

Čak i u onim trenucima kada možda ne zaslužujete podršku ili kada niste u pravu, brat će stati uz vas. Čuvat će vam leđa čak i onda kada svi odustanu od vas.

8. Brat vas voli bezuvjetno, sa svim vašim manama

Možete vi biti tatina miljenica, ali otac ne zna pola onoga što ste radili u životu. S druge strane, brat je taj koji je po potrebi lagao za vas, prikrivao vaše nestašluke i on vas poznaje u dušu. Brat je vidio vaša najgora izdanja i voli vas bez obzira na sve.

9. Brat razumije stvari koje nitko drugi ne razumije

Vas dvoje odrasli ste u istoj kući, odgajali su vas isti roditelji i samo će brat razumjeti kada mu objasnite zašto vas je mama naživcirala ili zašto je tata ispao bedast. Braći puno toga možete objasniti vrlo jednostavno, u jednoj rečenici, a oni će sve razumjeti.

10. Nitko vas neće nasmijati kao brat

Ovdje ćemo još jednom spomenuti da ste vas dvoje odrastali u istom okruženju, smijali se istim ljudima i forama i s vremenom ste izgradili neki vaš interni svijet u kojem samo vi razumijete zašto je nešto urnebesno, dok vas drugi ljudi samo blijedo promatraju.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?