Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Vijesti

Postoji opasna nuspojava jedenja jaja svaki dan

10. svibnja 2021. u 07:30 0 komentara 692 prikaza
jaja

Zdravstvenih koristi o jedenja jaja gotovo je previše da bi ih se moglo pobrojati. One uključuju jačanje imunološkog sustava, poticanje mršavljenja, a i bogat su izvor vitamina, proteina i zdravih masti. 

Premda su žumanjci bogati kolesterolom, studije su pokazale da kolesterol koji nalazite u jajima ne mora imati negativan utjecaj na razinu kolesterola kao što to mogu imati druge namirnice poput zasićenih masti, piše N1.

U stvari, mnogi tvrde da je jedini razlog zašto se jaja ikad mogu smatrati “nezdravima” taj što ih obično pržimo na maslacu i kombiniramo s nezdravom hranom, poput slanine, kobasica ili majoneze. No, prema vodećim zdravstvenim stručnjacima s klinike Mayo, doista možete jesti previše jaja.

“Većina zdravih ljudi može pojesti do sedam jaja tjedno bez povećanja rizika od srčanih bolesti”, piše dr. Francisco Lopez-Jimenez s klinike Mayo. “Ako imate dijabetes, neka istraživanja sugeriraju da jedenje sedam jaja tjedno povećava rizik od srčanih bolesti.”

Lopez-Jimenez primjećuje da konkurentska istraživanja to nisu potvrdila, te na kraju treba obaviti još istraživanja koja uspostavljaju vezu između vaše omiljene hrane za doručak i dijabetesa i bolesti srca.

Koliko vrijedi, otada postoje neki uvjerljivi dokazi koji povezuju jaja i povećani rizik od dijabetesa, ako vjerujete u nalaze masovne nove studije koju su proveli istraživači sa Sveučilišta Južne Australije, Sveučilišta Katar i Kineskog medicinskog sveučilišta.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.