Posjet vatikanu

Posebno izaslanstvo bh. Hrvata se susrelo s papom Franjom, poslao poruke nade za BiH

covic
Foto: Branimir Vasković
1/20
11.11.2015.
u 06:34

- Molimo vas da molite za mene. Sada tražimo Boga, Boga svega, Bog Otac svih, koji nas blagoslovi, blagoslovi naše živote, blagoslovi naš dom, blagoslovi naše obitelji, blagoslovi našu djecu i blagoslovi budućnost Bosne i Hercegovine, kazao je papa Franjo u obraćanju izaslanstvu bh. Hrvata. - Ovu zahvalu izričem, ne samo u ime oni koji su nazočni, nego u ime cijele katoličke Crkve u BiH kao i svih građana BiH. Hvala Vam što nas pohodili te tako svratili pozornost na cijelu zemlju, a posebno na Hrvate katolike koji se tamo bore za opstanak i ostanak i za jednaka prava, kazao je kardinal Vinko Puljić u obraćanju papi Franji. - Zamolio sam i dobio obećanje da ćemo biti u njegovim molitvama kako bi nastavili s ovim radom kako bi svima olakšali život u BiH, osobito mladim ljudima kako bi mogli ostati u svojoj domovini. I naravno ja sam ga pozvao, kada to prigode budu dopuštale, da ponovno posjeti BiH, kazao je za Večernji list Dragan Čović, predsjedatelj Predsjedništva BiH.

Jučer u 6 sati iz mostarske zračne luke posebno izaslanstvo sastavljeno od predstavnika državnog i crkvenog odbora na čelu s predsjedateljem Predsjedništva BiH Draganom Čovićem i predsjednikom Organizacijskog odbora za doček Njegove Svetosti pape Franje i kardinalom Vinkom Vinkom Puljićem otputovao je u uzvratni posjet Svetoj Stolici. Izaslasntvo broji skoro 50 osoba iz poliitčkog, društvenog, javnog, crkvenog...života u BiH, piše Večernji list BiH.

Izaslanstvo je u Rimu dočekala Slavica Karačić, veleposlanica BiH pri Svetoj Stolici, predstavnik Svete stolice i Željana Zovko, veleposlanica BiH u Republici Italiji. Održana je audijencija, privatni razgovor Dragana Čovića, predsjedatelja Predsjedništva sa Svetim Ocem Franjom, te nakon toga audijencija za izaslanstvo, te izravna izmjena darova između Dragana Čovića, predsjedatelja Predsjedništva i Svetog Oca.

U Vatikan je izaslanstvo ponijelo Monografiju o posjetu Pape Franje Sarajevu 6. lipnja ove godine naslova "Mir vama" koja je uručena Svetom Ocu.

- Molimo vas da molite za mene. Sada tražimo Boga, Boga svega, Bog Otac svih, koji nas blagoslovi, blagoslovi naše živote, blagoslovi naš dom, blagoslovi naše obitelji, blagoslovi našu djecu i blagoslovi budućnost Bosne i Hercegovine, kazao je papa Franjo u obraćanju izaslanstvu bh. Hrvata, piše Večernji list BiH. 

"Ovu zahvalu izričem, ne samo u ime oni koji su nazočni, nego u ime cijele katoličke Crkve u BiH kao i svih građana BiH. Hvala Vam što nas pohodili te tako svratili pozornost na cijelu zemlju, a posebno na Hrvate katolike koji se tamo bore za opstanak i ostanak i za jednaka prava, kazao je kardinal Vinko Puljić u obraćanju Papi Franji. 

- Zamolio sam i dobio obećanje da ćemo biti u njegovim molitvama kako bi nastavili s ovim radom kako bi svima olakšali život u BiH, osobito mladim ljudima kako bi mogli ostati u svojoj domovini. I naravno ja sam ga pozvao, kada to prigode budu dopuštale, da ponovno posjeti BiH, kazao je za Večernji list Dragan Čović, predsjedatelj Predsjedništva BiH. 
 

Nakon toga održan je bilateralni susret s kardinalom Pietrom Parolinom, Državnim tajnikom Svete Stolice. Pored Čovića na razgovoru su bili Borjana Krišto, Marinko Čavara i Slavica Karačić. Po završetku razgovora razmijenjeni su darovi i održano je kratko obraćanje Čovića i kardinala Svetom Ocu ispred i u ime izaslanstva.

Upriličen je i odlazak ostatka izaslanstva uz vatikansku pratnju na Trg Sv. Petra na Opću audijenciju. Nakon završetka Opće audijencije izaslanstvo je posjetilo Papinski Hrvatski zavod Sv. Jeronima. Razgovarali su s mons. Jurom Bogdanom, rektorom Zavoda i održana je sveta misa. Izaslanstvo se prepuno dojmova zrakoplovom iz Rima vratilo u Mostar jučer poslijepodne.

POPIS IZASLANSTVA KOJE JE BORAVILO U VATIKANU ISPRED DRŽAVNOG ODBORA 

Dragan Čović, predsjedatelj Predsjedništva Bosne i Hercegovine

Diana Čekić, savjetnica člana Predsjedništva BiH iz Republike Srpske

Tonka Krešić, predstojnica Ureda Dragana Čovića

Igor Planinić, savjetnik Dragana Čovića

Sanja Bazina, savjetnica Dragana Čovića

Borjana Krišto, predsjedateljica Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH

Bariša Čolak, drugi zamjenik predsjedatelja Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH

Vjekoslav Bevanda, zamjenik predsjedatelja Vijeća ministara BiH i ministar financija BiH

Marina Pendeš, ministrica obrane Bosne i Hercegovine

Marinko Čavara, predsjednik Federacije BiH

Lidija Bradara, predsjedateljica Doma naroda Parlamenta Federacije BiH

Jelka Miličević, ministrica financija FBiH

Denis Lasić, ministar prometa i veza FBiH

Nevenko Herceg, predsjednik Vlade Hercegovačko-neretvanskog kantona

Ljubo Bešlić, gradonačelnik Mostara

Vilim Primorac, direktor HT-a

Marinko Gilja, direktor Elektroprivrede HZ HB

Marin Raspudić, direktor Zračne luke Mostar

Jozo Pavković, direktor i glavni urednik Večernjeg lista BiH

Darijana Katić, zastupnica u Parlamentu Federacije BiH 

Mira Bagarić, predstojnica ureda predsjednika Federacije BiH

Jelena Brkić, savjetnica zamjenika predsjedatelja Vijeća ministara BiH i ministar financija BiH

Saša Marić, predstojnik ureda zamjenika predsjedatelja Vijeća ministara BiH i ministar financija BiH

POPIS IZASLANSTVA KOJE JE BORAVILO U VATIKANU ISPPRED CRKVENOG ODBORA 

Vinko kardinal Puljić

Mons. Luka Tunjić
Mons. Anto Meštrović
Mons. Tomo Knežević
Preč. Franjo Tomić
Preč. Darko Tomašević
Preč. Željko Čuturić
Vlč. Bojan Ivešić
Vlč. Josip Vajdner
Fra Ivan Ševo
Vlč. Šimo Maršić
Don Mladen Šutalo
Vlč. Mirko Šimić
Vlč. Marko Stanušić
Vlč. Fabijan Stanušić
Vlč. Marko Škraba
Pater Krešimir Djaković
Vlč. Mirko Bešlić
Vlč. Dubravko Turalija
Fra Marko Lovrić
s. Fidelis Lučić
s. Kata Trbara

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije