Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Vijesti

Počela sjednica Zastupničkog doma, nisu stigli zastupnici SNSD-a

20. travnja 2017. u 10:37 0 komentara 101 prikaza
asd

Zastupnici Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine izjašnjavat će se danas na sjednici, koja je počela u Sarajevu, ponovo o hitnoj proceduri donošenja seta zakona kojima se predviđa povećanje trošarina na naftu i naftne derivate te lož-ulje za 15 feninga.

Na prethodnoj sjednici zastupnici nisu prihvatili hitnu proceduru donošenja tih zakonskih rješenja, a potom je zakone razmatralo Vijeće ministara te ih uz mišljenje Zakonodavnopravnog sektora uputilo u parlamentarnu proceduru.

Tako, ponovo predloženi set zakona, u hitnoj proceduri podržali su zastupnici Doma naroda PSBiH na prošloj sjednici, a danas bi se o proceduri donošenja zakona i tim zakonskim rješenjima trebali izjašnjavati zastupnici.

Povećanje prihoda od trošarine, ukoliko se danas usvoji set zakona, bile bi korištene za izgradnju cesta i autocesta, ali zastupnici koji su protiv povećanja trošarina smatraju da će se novi nameti, tvrde, odraziti na bh. građane i posebno privrednike.

No, usvajanje tih zakona jedan je i od uvjeta za nastavak aranžmana s Međunarodnim monetarnim fondom (MMF), odnosno to je uvjet da bi BiH uspješno prošla prvi pregled u okviru Proširenog aranžmana i bila joj doznačena tranša od oko 155 milijuna KM.

Vijeće ministara BiH stoga je predložilo da se po hitnom zakonodavnom postupku danas razmatraju izmjene zakona o trošarinama, o sistemu indirektnog oporezivanja te o uplatama na jedinstveni račun i raspodjeli prihoda.

Na početku današnje sjednice predsjedatelj Doma Šefik Džaferović (Stranka demokratske akcije - SDA) kazao je da sjednici prisustvuje 28 zastupnika.

Početku sjednice ne prisustvuju zastupnici Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), koji su na prethodnoj sjednici glasali za hitnost procedure donošenja seta zakona o trošarinama.

Pred zastupnicima je i zahtjev Vijeća ministara BiH da se i Prijedlog zаkоnа о оsigurаnju dеpоzitа u bаnkаmа također razmatra po hitnom postupku, a hitnu proceduru predložio je zastupnik Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Predrag Kožul za izmjene Zakona o zaštiti i dobrobiti životinja.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.