Jedi zdravo

Pet idealnih kombinacija namirnica za doručak koje će ubrzati mršavljenje

14.07.2022.
u 19:40

Ubrzajte gubitak kilograma kombinirajući namirnice koje će pospiješiti sagorijevanje kalorija.

Ako ste upravo na dijeti i pripremate listu za kupovinu – dodajte još papaira jer ćete kupiti duplo više namirnica! Zašto? Zato što je kombinacija određenih namirnica odlična pomoć vašoj dijeti, a vi ćete se morati puno manje mučiti.

Tajna u tome da vaš obrok mora sadržavati namirnice koje će vas zasitit poput proteina, vlakana i zdravih masnoća, a upravo će vas to pravilo staviti na put za uspjeh i prevenirati da jedete cijeli dan prazne kalorije koje ništa ne nude organizmu i koje će vas ostaviti gladnijima nego ste bili. Nema naravno boljed trena u danu za ubrzano gubljenje kilograma i pripremanje organizma za dan od jutra. Dodatna je pogodnost što ćete ovakve obroke jako brzo pripremiti a namirnica je toliko an raspolaganju da ćete sigurno pronaći nešto po svom ukusu. Otkrijte koje su to namirnice odličan par i isprobajte kako to djeluje vaš novi doručak.

1. Losos i avokado

Avokado je također bogat izvor dijetalnih vlakana, koji mogu pomoći u mršavljenju, kao i što mogu utjecati na razine šećera u krvi. U 100 grama avokada, nalazi se 7 grama vlakana, što čini čak 27 posto preporučene dnevne količine. S obzirom na to da sadrži dosta masnoće, savjetuje ga se koristiti uz obroke u kojima se ne nalaze drugi bogati izvore masnoće.

Sve ove činjenice bi mogle biti razlog zašto u rezultatima studija provedena od strane Nutrition Journal stoji kako bi svakom obroku trebalo dodati pola avokada, a radi velike količine vlakana će smanjiti potrebu za hranom i za 40 posto u naredna tri sata nakon obroka. Ako ga uparite s lososom, ribom koja je bogata zdravim masnoćama i protuupalnim svojstvima ali i proteinima, sasvim sigurno ćete puno lakše gubiti kilograme.

2. Zob i Maslac od orašastih plodova

Znate li koja je za vas najvažnija dobrobit, od njih 7, konzumacije zobene kaše? Pomaže vam da izgubite kilograme. Američki magazin za nutricionizam je proveo studiju u kojoj su ispitanici jeli zobenu kašu za doručak te su naknadno izjavili kako su bili dugo siti, manje gladni i imali manju želju za hranom a i u idućem su obroku unijeli puno manje kalorija, za razliku od onih koji su jeli za doručak pahuljice. Stručnjaci vjeruju da upravo ta mogućnost da zaustavi glad, a radi sadržaja vlakana i to onih topivih koji vode do sporije probave, uspijeva utjecati na smanjenje apetita. Dodajte doručku 2 žlice maslaca od orašastih plodova i 8 g proteina kako bi zdrave masnoće odradile svoje i pomogle vam da lakše i brže izgubite kilograme.

 

3. Jogurt i bobičasto voće

Uzmite jedan grčki jogurt koji je pun proteina pa mu dodajte šaku bobičastog voća. Konzumacija jogurta je povezana s nižim indeksom tjelesne mase, gubitkom kilograma i smanjenom količinom masnoća u organizmu, tako stoji u rezultatima nove studije. Jogurtu punom proteina je bobičasto voće najbolji dodatak jer su prepune antioksidanata koji se zovu flavonoidi, a upravo njih znanstvenici povezuju s održavanjem kilograma. Jedna je studija pokazala kako unos ovakvih namirnica može uvelike pomoći pri dijeti ali i spriječiti pretilost.

 

Foto: Shutterstock

 

4. Jaja i ljuti umak

Maknite posudu sa žitaricama i razbijte koje jaje! Jaja se smatraju jednim od najkvalitetnijih prirodnih izvora bjelančevina (proteina) i esencijalnih masnih kiselina koje su ključne za mnoge funkcije u organizmu, uključujući rast i razvoj tjelesnih tkiva te normalan rad mišića i živaca. Upravo zbog visokog udjela proteina jaja se preporučuju kao idealan doručak koji daje zdravu energiju. Dobro je znati da jaja daju dulji osjećaj sitosti pa se tako smanjuje žudnja za hranom tijekom dana.

Začinite ih ljutim umakom jer je jedno istraživanje Purude sveučilišta pokazuje kako samo par kapi ljutog umaka od paprike može utjecati na smanjen apetiti ali i brže sagorijevanje kalorija.

 

5. Proteinski prah i zamrznuto voće

Ako složite ovakvu kombinaciju za doručak  možete računati na obrok koji će vam pomoći da kalorije brže sagorijevaju. Znanost stalno navodi kako je potrebno za dijetu jesti proteine ali smanjiti unos ugljikohidrata i to rafiniranih.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?