znate li?

Ovo povrće i voće nije preporučljivo guliti

11.06.2020.
u 07:29

Krajnje je vrijeme da prestanete odstranjivati jestivu koru s određenih vrsta voća i povrća. Naime, kod pojedinih vrsta namirnica najviše se vitamina, minerala i antioksidanasa skriva upravo u kori. Štoviše, ponekad se baš u kori skrivaju nutrijenti koje ne možete dobiti iz drugih dijelova voća ili povrća.

“Koža ili ljuska voća i povrća uglavnom ima više antioksidanasa, vlakana, vitamina i minerala u odnosu na meso”, složila se nutricionistkinja Malina Malkani, piše Index.hr. 

Kako je objasnila, neoguljeno voće i povrće može imati i do 33 posto više vlakana od onog koje gulite. Također, razina antioksidanasa u kori voća mogla bi biti i do 328 puta veća od one koja se nalazi u mesu, kako navodi The Healthy.

Imajući to na umu, ako je vaš cilj povećati količinu hranjivih tvari u vašoj prehrani, stručnjaci ističu da je sljedeće voće i povrće najbolje jesti bez guljenja.

Bobičasto voće

Nemojte se brinuti oko guljenja bobica, trešanja ili grožđa. Osim što bi guljenje njihove kore bilo pravi izazov, većinu čak i nije moguće oguliti. No to je pozitivna stvar jer upravo njihova kora ili ljuska skriva puno antioksidanasa i hranjivih sastojaka. Kad je u pitanju grožđe, kora je posebno korisna jer ovaj dio grožđa ima najviše antioksidanasa u cijelom voću.

Breskve, kruške i šljive

Njihova kora sadrži mnogo vlakana, hranjivih sastojaka i antioksidanasa. Studija iz 2013. objavljena u časopisu Nutrition Research čak je otkrila da uklanjanje kože s breskve rezultira unosom 13 do 48 posto manje antioksidanasa u organizam.

Jabuke

“Kora jabuke sadrži netopiva vlakna, vitamin C, vitamin A i flavonoid kercetin”, kaže ova stručnjakinja.

No iako je njihova kora jako zdrava, jabuke na sebi često imaju i dosta pesticida. Zato ih dobro operite prije konzumacije ili razmislite o kupovini organskih jabuka.

Kivi i krastavci

Mnoge bi mogla iznenaditi činjenica da je i kora kivija jestiva. Ona sadrži puno vitamina C, a njezinim konzumiranjem unosite duplu količina vlakana, kako kaže nutricionistkinja Hillary Cecere.

Što se tiče krastavaca, njihovu koru želite zadržati zbog vitamina K, vlakana i kalija.

Patlidžan i tikvice

Nemojte uklanjati koru patlidžana ako želite svojoj prehrani dodatna vlakna, flavonoide i magnezij, kako navodi Cecere. Drugi razlog je činjenica da je kora patlidžana i tikvica bogata vodom, kora tikvica sadrži čak 95 posto vode, a patlidžan 92 posto vode. Također, u kori ovog povrća nalazi se većina hranjivih sastojaka.

Krumpir

“Kora krumpira sadrži vlakna, željezo, vitamin C, kalij i folat”, kaže Cecere. Umjesto da je uklanjajte, upotrijebite četkicu za povrće kako biste pažljivo očistili krumpir prije termičke obrade.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije