Intervju: Vesna Travljanin, direktorica Saveza općina i gradova Federacije BiH

Općine i gradovi trpe štetu kroz umanjene prihode

07.05.2024.
u 21:05

Za Večernji list govori Vesna Travljanin, direktorica Saveza općina i gradova Federacije BiH. Potvrdila je kako će se 11. sjednica Predsjedništva Skupštine Saveza općina i gradova FBiH održati u srijedu

Na nedavno održanoj panel-raspravi o temi usklađenosti sa standardima Europske povelje o lokalnoj samoupravi definiran je niz zaključaka, a među njima i oni koji govore kako postojeći sustav otplate javnog duga ide na štetu općina i gradova, a koji su zakinuti za značajne iznose na godišnjoj razini.

Suradnja različitih razina vlasti nužna je kako bismo unaprijedili ukupan društveni ambijent, jedna je od poruka s ovog događaja, a o navedenim temama za Večernji list govori Vesna Travljanin, direktorica Saveza općina i gradova Federacije BiH. Potvrdila je kako će se 11. sjednica Predsjedništva Skupštine Saveza općina i gradova FBiH održati u srijedu, 8. svibnja 2024. godine u zgradi Gradske uprave Grada Ljubuškog u 11 sati. Predsjedništvo će biti informirano o prijedlozima zaključaka panel-rasprave o temi “Jamstvo lokalne autonomije u Federaciji Bosne i Hercegovine kroz usklađenost sa standardima Europske povelje o lokalnoj samoupravi” održane 25. travnja 2024. godine.

Večernji list: Nedavno je održana panel- rasprava o temi jamstva lokalne autonomije u FBiH kroz usklađenost sa standardima Europske povelje o lokalnoj samoupravi. Što je ovaj događaj pokazao kada govorimo o tematici usuglašenosti propisa?

- Panel-rasprava realizirana je putem triju različitih panel-rasprava, ali čiji su sudionici imali jedinstvene stavove u svim bitnim pitanjima koja se odnose na lokalne zajednice. Ono što je zajedničko za sve sudionike panel-rasprave, a među njima je bilo predstavnika zakonodavne vlasti u Federaciji Bosne i Hercegovine, sveučilišnih profesora, istaknutih pravnika, (grado)načelnika, vijećnika, neovisnih stručnjaka i drugih, jest da je razina usuglašenosti propisa sa Zakonom o načelima lokalne samouprave u Federaciji Bosne i Hercegovine iznimno niska. To je zajednički zaključak svih panelista. Zato općine i gradovi trpe štetu koja se ogleda kako u umanjenim prihodima tako i u pogledu kvalitete pružanja usluga građanima i ostalim korisnicima usluga.

Večernji list: Koji su zaključci rasprave?

- Svaka od održanih triju panel-rasprava rezultirala je zaključcima koji će biti prezentirani zakonodavnoj i izvršnoj vlasti Federacije. Mi ćemo, naravno, izraditi akcijski plan lobiranja za provedbu ovih zaključaka. Doneseno je petnaestak zaključaka koji se odnose, prije svega, na nužnost dosljednog i bezrezervnog poštovanja posebnog karaktera Zakona o načelima lokalne samouprave u Federaciji Bosne i Hercegovine, potrebu jačanja kapaciteta unutar Federalnog ministarstva pravosuđa kroz uspostavu sektora za lokalnu samoupravu, nužnost usuglašavanja velikog broja sektorskih zakona sa Zakonom o načelima lokalne samouprave u FBiH, na potrebu izrade strategije reforme i razvoja lokalne samouprave. Zatim, istaknuto je kako je nužno pristupiti izradi propisa kojima će se osigurati efektivna sudska zaštita i provođenje odluka Ustavnog suda Federacije Bosne i Hercegovine i drugih sudova u vezi s lokalnom samoupravom, kao i da se donese zakon o financiranju jedinica lokalne samouprave. Posebnu težinu zaključcima daje činjenica da iza njih stoji Vijeće Europe, mjerodavno za primjenu Europske povelje o lokalnoj samoupravi, kao i cijela međunarodna zajednica u BiH, a na pragu otvaranja pregovora BiH s Europskom unijom.

Večernji list: Moglo se čuti i kako aranžman otplate vanjskog duga u Federaciji BiH ne ide u korist općinama i gradovima, koji trenutačno gube značajna sredstva na godišnjoj razini?

- Tako je, tu ste potpuno u pravu. Pitanje nadležnosti, uz financiranje, predstavlja ključno pitanje određenja pozicije jedinica lokalne samouprave i njezine uspješnosti. Postojeći sustav otplate vanjskog duga Bosne i Hercegovine, odnosno metodologija raspodjele javnih prihoda u Federaciji Bosne i Hercegovine, ne osigurava da svaka razina vlasti dobije i zakonski definiran udio u raspodjeli javnih prihoda. Na ovaj način realni udio općina i gradova u raspodjeli javnih prihoda između razina vlasti u Federaciji Bosne i Hercegovine značajno je umanjen na godišnjoj razini. Jedan od zaključaka, za čije ćemo se provođenje dosljedno zalagati, jest da tražimo od Federalnog ministarstva financija izmjene Zakona o pripadnosti javnih prihoda u Federaciji Bosne i Hercegovine ili usvajanje novog zakona kojim bi se uredila ova materija tako da svaka razina vlasti dobije zakonom definirani nominalni udio u javnim prihodima.

Večernji list: Koliko je važno raditi na dijalogu predstavnika svih razina vlasti kako bi se navedena pitanja adresirala?

- Glavni cilj panel-rasprave bio je otvoriti dijalog s predstavnicima zakonodavne i izvršne vlasti u Federaciji Bosne i Hercegovine o pitanjima koja već dugi niz godina adresira lokalna razina. Nažalost, iako su poziv uredno dobili dva mjeseca prije, nitko iz federalne Vlade ni rukovodstva federalnog Parlamenta nije se odazvao ovom događaju. Sudjelovalo je nekoliko parlamentaraca, kao i predstavnika županijskih vlada, čiji dolazak izrazito cijenimo. Suradnja različitih razina vlasti je nužna kako bismo unaprijedili ukupan društveni ambijent.

Večernji list: U kojoj se mjeri napredak prema Europskoj uniji treba reflektirati i na standarde kada govorimo o pravima i obvezama lokalne samouprave?

- Što se tiče EU standarda, istaknula bih da donošenjem Zakona o načelima lokalne samouprave u Federaciji BiH, koji je stupio na snagu 8. rujna 2006. godine, prema monitoring izvješćima Vijeća Europe, usklađen je s načelima i standardima Europske povelje o lokalnoj samoupravi. Međutim, kao što možete vidjeti iz naših zaključaka s panel-rasprave, jedinice lokalne samouprave suočavaju se s velikim izazovima kada je u pitanju njegova puna provedba. Federacija Bosne i Hercegovine i županije bile su dužne uskladiti svoje zakone s ovim zakonom te izvršiti prijenos poslova i nadležnosti, kao i odgovornosti dodijeljene jedinicama lokalne samouprave ovim zakonom, uz istodobni prijenos financijskih sredstava potrebnih za njihovo obavljanje u roku od šest mjeseci od dana njegova stupanja na snagu, odnosno do 7. ožujka 2007. godine. Bez obzira na proces formalnog napretka Bosne i Hercegovine k Europskoj uniji, lokalne zajednice počele su taj put mnogo prije, kako kroz izradu i donošenje ovog zakona tako i kroz intenzivnu suradnju s lokalnim zajednicama iz Europe, provedbom zajedničkih projekata i sl.

Večernji list: Kolike su prilike za daljnji ekonomski rast općina i gradova kroz nove mogućnosti financiranja iz europskih pretpristupnih fondova?

- Uloga općina i gradova u procesu pridruživanja Europskoj uniji je značajna. Prije svega, većinu usluga građani ostvaruju na lokalnoj razini, a iskustvo zemalja koje su se ranije pridružile EU pokazuje da će i do 70% aktivnosti na realizaciji aktivnosti u procesu EU integracija biti provedeno u kroz općinska tijela uprave. EU nudi značajna sredstva kroz svoje fondove, prije svega IPA III, a koji će biti usmjereni na konsolidiranje i unaprjeđenje procesa i na lokalnoj razini. Građani, ali i poslovna zajednica očekuju unaprjeđenje procesa na lokalnoj razini, u čemu EU pretpristupni fondovi također mogu pomoći. Osim ovoga, a imajući u vidu i veliku potrebu za ulaganjima u lokalnu infrastrukturu, EU fondovi će i neizravno generirati nova zapošljavanja. Savez općina i gradova je, upravo imajući u vidu ovu mogućnost za ulaganje i provedbu projekata, inicirao uspostavljanje kreditne linije za sufinanciranje i predfinanciranje EU i ostalih projekata na lokalnoj razini, a koja je osnovana pri Razvojnoj banci FBiH. Ova linija, uz subvencioniranu kamatu Federalnog ministarstva financija, znatno će doprinijeti uspješnijoj realizaciji projekata na lokalnoj razini.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?