'slučaj Memić'

Okerić: Krivotvoreni materijalni dokazi, izutet videonadzor

slučaj Dženan Memić
31.01.2017.
u 15:20

Hitna sjednica Skupštine Sarajevske županije počela je izvješćem o provedenom skupštinskom nadzoru Povjerenstva za sigurnost Skupštine SŽ nad zakonitošću rada MUP-a i Uprave policije SŽ u "slučaju Dženan Memić".

Izvješće je podnio predsjednik Povjerebnstva Elvedin Okerić, koji je kazao da mu je policija došla u kuću da bi od njega izuzela izvješće, što smatra da je bio nezakonit postupak Županijsklog tužiteljstva.

Podsjetio je na zaključak Povjerenstva da se slučaj ne iznosi dok se izvješće ne prezentira Skupštini SŽ.

Govoreći o zaključcima Povjerenstva u "slučaju Memić", Okerić je kazao da je konstatirano da je, pored ostalog, policijski službenik N.N. u izvješću kazao da su svjedoci davali neprecizne i kontradiktorne podatke, ali i to da su krivotvoreni i materijalni dokazi, izuzeti videonadzori te da je policajac povrijedio službenu dužnost.

Također, u izvješću je istaknuto da nije završen kompletno obducijsko izvješće Dženana Memića, a nisu ispoštovane ni procedure koje propisuju način saslušanja svjedoka.

Jasno je, kazao je Okerić, da su u istragu po zahtjevu županmijske tužiteljice, bila angažirana 22 policijska službenika, ali je utvrđeno da neki nisu bili imenovani kao policijski službenici MUP-a SŽ.

Tadašnji komesar Vahid Ćosić, naveo je Okerić, nije organizirao i nadzirao policijskom operacijom, ali je primijećen razmještaj policije, te da je pored ostalog izostala i suradnja policije i Tužiteljstva.

Povjerenstvo za sigurnost smatra opravdanim pokretanje nadzora, te da su slabosti sustava izazvale nepravdu i nepovjerenje javnosti u pravni sustav. 

Predložila je da u roku od šest mjeseci Tužiteljstvo SŽ pokrene postupak odgovornosti protiv svih onih kod kojih je utvrđen bilo kakav nedostatak u obavljanju službene dužnosti.

Također je predloženo da se hitno pokrene procedura izmjene i dopune Zakona o unutarnjim poslovima SŽ kao i da se pojačaju mehanizmi nadzora, jer su oslabljeni, te da se preciziraju zadaci policijskih službenika.

Nakon izvješća Okerića, uslijedila su zastupnička pitanja i rasprava.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?