Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Vijesti

Obustavljena istraga protiv Dodika, Cvijanović, Ivanića i Šarovića

13. srpnja 2017. u 16:39 0 komentara 30 prikaza

Tužiteljstvo BiH je podiglo optužnicu protiv četiri osobe zbog kaznenog djela neizvršenja odluke Ustavnog suda u vezi s referendumom u RS. Optužnica je podignuta protiv predsjednika i članova Republičke komisije za provedbu referenduma, prenosi hms.ba

U istom predmetu, donesene su i dvije Naredbe o obustavi istrage protiv Šešić Davora, Glamočak Nedeljka, Bundalo Perice, Gojković Zdenke i Gligić Vojislava jer postoje okolnosti koje isključuju kazneno gonjenje, budući da navedene osobe, kao zastupnici u Narodnoj skupštini RS, imaju imunitet od kaznenog gonjenja, kao i Naredba o obustavi istrage protiv Ivanić Mladena, Šarović Mirka, Cvijanović Željke i Dodik Milorada za koje ne postoji dovoljno dokaza da su navedeni svojim radnjama počinili izvršenje kaznenog djela, pomaganje ili poticanje u navedenom kaznenom djelu.

Optužene osobe terete se da su svojim djelovanjem i aktivnostima, kao predsjednik i članovi Republičke komisije za provođenje referenduma, omogućile realizaciju aktivnosti koje su protivne odluci Ustavnog suda BiH vezanoj za provođenje referenduma u Republici Srpskoj.

Tužitelj i zamjenik voditelja Odjela III Tužiteljstva BiH, Miroslav D. Marković, nakon provedene istrage i prikupljenih dokaza, podigao je optužnicu protiv Karan Siniše, rođen 1962. godine u Belom Manastiru, Reljić Dragoljuba, rođenog 1979. godine u Tuzli, Zmijanjac Gorana, rođenog 1955. godine u Srpczu i Petković Milana, rođenog 1984. godine u Banjoj Luci.

Optuženi se terete da su, kao predsjednik i članovi Republičke komisije za provođenje referenduma o danu Republike Srpske, kao službene osobe u institucijama entiteta, odbili izvršiti konačnu i izvršnu odluku Ustavnog suda BiH te počinili niz radnji i aktivnosti na provođenju referenduma o Danu Republike Srpske.

Oni se terete da su svojim radnjama i postupcima, umjesto da postupe po obvezujućoj Odluci Ustavnog suda BiH o privremenoj mjeri i odmah prekinu sve aktivnosti vezane za provođenje referenduma, nastavili kao Komisija raditi na organizaciji i provođenju referenduma, koji je na teritoriji RS i proveden 25.9.2016. godine te na taj način sudjelovali u neizvršenju odluke Ustavnog suda BiH.

Optuženi se terete da su počinili kazneno djelo Neizvršenje odluke Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, Suda Bosne i Hercegovine, Doma za ljudska prava ili Europskog suda za ljudska prava, iz članka 239. KZ BiH, priopćeno je iz Tužiteljstva BiH.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.