Potpisan ugovor o zajmu

Novih 76 milijuna eura kredita za Koridor Vc i 10 milijuna za Luku Brčko

bevanda
22.12.2016.
u 13:36

Potpisani ugovor o zajmu za izgradnju dodatnih dionica autoceste na Koridoru Vc vrijedan je 76 milijuna eura, a ugovor o financiranju modernizacije Luke Brčko vrijedan je 10 milijuna eura

Zamjenik predsjedatelja Vijeća ministara BiH i ministar financija i trezora Vjekoslav Bevanda potpisao je s direktoricom Odjela za promet Europske banke za obnovu i razvitak (EBRD) Sue Berrett ugovor o novom zaduženju naše zemlje za izgradnju dodatnih dionica autoceste na Koridoru Vc.

Potpisani ugovor o zajmu za izgradnju dodatnih dionica autoceste na Koridoru Vc vrijedan je 76 milijuna eura. Bevanda i Berrett potpisali su i ugovor o financiranju modernizacije Luke Brčko u vrijednosti od 10 milijuna eura, piše Klix.ba. 

Kako je rečeno, Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD) nastavlja pružanje podrške izgradnji prometne infrastrukture u našoj zemlji.

Izgradnja Koridora Vc je strateški prioritet za Bosnu i Hercegovinu i predstavlja indikativni produžetak Transeuropskih prometnih mreža (TEN-T). Koridor Vc je uključen kao glavni prioritet u državnu Okvirnu strategiju prometa 2016 - 2030. 

Kako bi pomogla izgradnju ovog ključnog koridora, EBRD je odobrila zajam od 76 milijuna eura za financiranje izgradnje dodatnih dionica autoceste Koridor Vc, dionice Svilaj – Odžak na sjeveru zemlje i dionice Donja Gračanica – Klopče blizu Zenice u središnjem dijelu zemlje.

Drugi projekt je zajam od 10 milijuna eura za financiranje modernizacije Luke Brčko i poboljšanja cestovnog i željezničkog pristupa luci. Brčko je grad na sjeveru zemlje koji se nalazi na obali rijeke Save. Luka Brčko je jedina riječna luka u zemlji i tranzitni punkt za promet robe prema postrojenju teške industrije u Bosni i Hercegovini i od njega. 

Planiranim investicijama će se znatno poboljšati operativna efikasnost luke koja je trenutno limitirana zbog željezničkog pristupa, jer pruga prolazi kroz centar grada i zbog zastarjele infrastrukture i lučke opreme. Planirano izmještanje željezničke pruge će ne samo potaći razvoj luke nego će omogućiti urbani razvoj duž postojeće željezničke trase. Rijeka Sava povezuje Brčko s Dunavom, glavnim vodotokom jugoistočne Europe.

"Jako nam je drago da nastavljamo podršku izgradnji glavnog međunarodnog koridora u Bosni i Hercegovini Koridora Vc radi poboljšanja prometnih veza i integracije, što će opet otvoriti nove mogućnosti za gospodarstvo zemlje. Modernizacija Luke Brčko, prvi EBRD-ov projekt koji se odnosi na riječnu luku, promovira multimodalne prometne sustave uz niske emisije ugljika i predstavlja ključni korak u razvoju riječnog prometa na rijeci Savi, što također sa zadovoljstvom podržavamo", rekla je Barrett. 

Bevanda se zahvalio EBRD-u na kontinuiranoj podršci u razvoju prometne infrastrukture u Bosni i Hercegovini. 

"Ova dva projekta će podržati razvitak gospodarstvu u zemlji kao i regionalnu integraciju kroz bolje prometne veze između velikih gradova i između Bosne i Hercegovine i susjednih država", kazao je Bevanda. 

Od početka svog djelovanja u BiH EBRD je investirala više od 1,9 milijardi eura u više od 135 projekta u zemlji. Strateški prioriteti EBRD-a za razdoblje 2016-2018. u zemljama u kojima EBRD djeluje su ponovno oživljavanje rasta, jačanje regionalne integracije i rješavanje globalnih izazova.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije