(ne)sigurnost na cesti

Na prometnicama u šest mjeseci poginulo 80 osoba

01.09.2015.
u 06:30

Najveći uzroci prometnih nesreća neprilagođena brzina vožnje i alkohol

U posljednjih 15-ak godina na prometnicama diljem BiH poginulo je 5000 ljudi, a više od 80.000 ih je bilo ozlijeđeno, piše Večernji list. U BiH život gubi tri puta više ljudi nego što je to prosjek u Europi. Prometni stručnjaci smatraju da je to alarmantna brojka. Prema informaciji o stanju sigurnosti za prvih šest mjeseci ove godine, na području FBiH povećao se broj prometnih nesreća za 822 ili 6,6 posto.

Povećan broj poginulih

Naime, u samo šest mjeseci na prometnicama su bile 13.294 nesreće, dok su u istom razdoblju prošle godine bile 12.472. U odnosu na lani povećan je broj poginulih osoba za 3,9 posto, te broj ozlijeđenih osoba za 6,9 posto. Bile su 74 prometne nesreće u kojima su osobe poginule, s teže ozlijeđenim osobama 405, lakše ozlijeđenim 1743, te materijalnom štetom 11.072. Kažimo kako je u danom razdoblju poginulo 80 osoba na prometnicama Federacije. Kada govorimo o županijama, u većini njih je povećan broj prometnih nesreća u odnosu na prethodnu godinu, dok je samo manji broj u ZHŽ-u i PŽ-u. Najveći broj prometnih nesreća je u Sarajevskoj županiji (5427), a na drugom mjestu je ZDŽ (2163) te SBŽ (1494) gdje je zabilježen i najveći porast prometnih nesreća u FBiH u odnosu na prošlu godinu (13,8 posto više). Najmanji broj prometnih nesreća je u BPŽ (33), PŽ-u (105), te ZHŽ (287). Kada govorimo o poginulim osobama, došlo je do povećanja broja poginulih u odnosu na isto razdoblje u svim županijama osim u BPŽ, HNŽ i SŽ. Najveći broj poginulih osoba je na području TŽ-a (15), USŽ (14), te ZDŽ (13). Najmanji broj poginulih bio je u BPŽ, odnosno nije poginula ni jedna osoba. Kada govorimo o smrtno stradalim osobama, više od pola ukupnog broja poginulih, odnosno 55 posto, bili su vozači (44 osobe), putnika je bilo 18, a isti je bio i broj pješaka. Došlo je i do povećanja broja poginulih od 18 do 23 godine, te 60 i više godina. Porazno je kako je došlo i do povećanja broja poginule djece. Tako je u šest mjeseci poginulo šestero djece, od čega jedno mlađe od 6 godina, troje između 6 i 9 godina, te dvoje između 10 i 14 godina.

Uzroci nesreća

Neprilagođena brzina uzrok je 3028 nesreća, dok je alkohol krivac za 531. Kako kažu prometni stručnjaci, ove alarmantne brojke iz godine u godinu su samo rezultat neusklađenosti društva. Smatraju kako treba suzbiti obijest u prometu, pooštriti drastične kazne kad su u pitanju upotreba motornih vozila pri iznimno velikim brzinama, bezobzirna vožnja, utjecaj alkohola, prekoračenja brzine... Isto tako, uz kazne za prekršitelje, treba raditi na poboljšavanju infrastrukture.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?