Posavina će dobiti u jednom dva mosta, jer se radi o auto cesti

Mostom kod Svilaja Posavska regija dobiva veliki korak prema Europi

26.03.2017.
u 08:00

Most preko rijeke Save kod Svilaja je spona autoceste na koridoru Vc između BiH i Hrvatske, piše Večernji list BiH. Most kod Svilaja (općina Odžak), zapravo predstavlja dva mosta u jednom te će spojiti lijevu i desnu obalu Save jer je u pitanju autocesta. Most koridora Vc u tom posavskom mjestu prelazi iz RH u BiH i mnogi su ga nazvali žilom kucavicom koja bi trebala donijeti gospodarski impuls ne samo tom posavskom mjestu već i bh. gospodarstvu. O tome kakvi se radovi očekuju, očekuju li probleme u gradnji s obzirom na ćudljivu i opasnu rijeku te o značaju cijeloga projekta razgovarali smo s prvom i odgovornom voditeljicom radova s bh. partnerske strane.

Dva mosta u jednom

Ivana Karačić, alfa i omega uime tvrtke Heringa d. d. Široki Brijeg, objasnila je o kakvom se iznimnom projektu radi, koji je financijski težak 25 milijuna eura.

- Otvaranjem ovoga koridora i carinskoga terminala smatram da će cijela Posavska regija dobiti veliki korak prema Europi. Dinamika je bila značajno usporena zbog zimskih uvjeta , tako da smo radili sve izvan rijeke Save. Za oko mjesec dana Sava se spušta u svoj ljetni režim i krećemo punim kapacitetom s radovima u vodi. To podrazumijeva bušenje pilota na 20 metara, te onda plitko temeljene naglavne grede, a onda krećemo sa stupovima te čeličnim elementima završavamo posao. Most je poseban po tome što smo morali zadržati plovni put, što znači 130 m između dva srednja stupa isključivo radi plovnosti, te što postoje dva traka. Praktično, imat ćemo tu dva mosta jer je u pitanju autocesta. Dužina mosta je 560 m do hrvatske strane, a visine različite sukladno terenu. Tamo gdje je plovni put visina je 20 metara, objašnjava Ivana i dodaje: -Ako sve bude u redu s vodostajem Save, koncem 2018. trebali bismo završiti posao na gradnji ovoga mosta.

Most poticaj gospodarstvu

Načelnik općine Odžak Jakov Ivanković ne skriva zadovoljstvom projektom koji će, smatra, postati žila kucavica BiH, samim tim i gospodarski podignuti taj posavski kraj. - Očekujem od njega veliki utjecaj na gospodarski pomak našega kraja jer su otvorene velike mogućnosti. Neki kažu kako ćemo, ako se most napravi, brže otići, s obzirom na aktualan odlazak iz Posavine, ali ja gledam na to kao na polupunu, a ne polupraznu čašu. Otvaraju se nove mogućnosti da ostvarimo izravne prihode u naš proračun koje do sada nismo imali, kao i neizravne za ljude koji ovdje žive. Uvjeren sam da će ovaj projekt imati ogroman utjecaj na razvoj našeg kraja, zaključuje Ivanković.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?