Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Vijesti

Mladiću (26) zaplijenili Ferrari i poslali ga - na tehnički pregled

22. svibnja 2020. u 17:56 0 komentara 297 prikaza

Sinoć je na području garad Zadra policija zaustavila osobno vozilo marke ferrari, kojeg se upućuje na izvanredni tehnički pregled, a vlasnik i vozač je u dobi od 26 godina - izvjestili su iz zadarske policije u petak uz informaciji o akciji usmjerenoj na vozače koji, kako se navodi, brzo voze na prometnicama grada Zadra i zadarske županije. 

- Tijekom prošle akcije u prometu „Vikend“ od 15. – 17. svibnja, na izvanredni tehnički nadzor je upućeno 10 vozila, naime privremeno je oduzeto i upućeno na izvanredni tehnički pregled 9 osobnih automobila i 1 motocikl, zbog tehničkih neispravnosti –preinake na vozilima. Radi se o vozilima marke: Alfa Romeo, Fiat ( 2), BMW ( 2), VW Passat, Honda Civic, Opel Vectra, VW Golf i motocikl marke Suzuki, ( 8 vozila i motocikl zadarskih registracijskih oznaka i 1 BMW splitskih registracijskih oznaka).

Na svim privremeno oduzetim vozilima su na obavljenom izvanrednom tehničkom pregledu utvrđene nepravilnosti u vidu raznih preinaka zbog čega su vlasnicima vozila su oduzete registarske pločice i prometne dozvole, dok se ne otklone nedostaci i ponovno prođe na tehničkom pregledu. Vozači su kažnjeni po članku 236. stavak 8. Zakona o sigurnosti prometa na cestama, novčanom kaznom od 1000.00 kuna, izvijestili su iz policije. Također navode da su počinitelji navedenih prekršaja vozači rođeni od 1987. do 2001. godine, a vlasnici vozila su oni ili roditelji. Među sankcioniranim osobama je šest vozača koji su i dosad evidentirani kao prometni prekršitelji, dok je 4 vozača po prvi put sankcionirano. 

Upućivanje vozila na izvanredni tehnički pregled:

Motorna vozila koja su prepraćena na stanicu za tehnički pregled vozila, bilo da se radi o osobnim automobilima ili motociklima, su prvenstveno ona koja plijene pažnju svojim izgledom. Naime sve prerade, preinake koje nisu dozvoljene ili odobrene (atestirane) smatraju se kao tehnička neispravnost. Posebno se izdvajaju preinake na ovjesu vozila (amortizeri i opruge) spuštanjem visine vozila, neodgovarajući pneumatici (dimenzije, istrošenost), osovine upravljačkog mehanizma, preinake na samonosivoj karoseriji, neodgovarajući ispušni sistem, odnosno nedostatak ispušnog lonca, katalizatora i sl., zahvati i prerade motora (čipiranje radi podizanja snage motora), ugradnja neodgovarajuće svjetlosne opreme (ne homologirane žarulje i farovi), nepropisno potamnjivanje stakala, i brojni drugi nedostaci. Prema dosadašnjim iskustvima, preinake se rade na gotovo svakoj marci i vrsti osobnog vozila, međutim prednjače vozila marke BMW serije 3.,4.,5. neovisno da li se radi o vozilima sa benzinskim ili dizel pogonu, VW Golf i Passat, Alfa Romeo i Fiat. 

Što se tiče starosti vozila ne može se definirati starost, jer se koriste vozila iz 90-tih godina prošlog stoljeća kao i novija odnosno nova vozila stara godinu-dvije. Nadalje, nakon što nadzornici stanice za tehnički pregled utvrde neispravnosti na vozilu, ovisno radi li se o manjim nedostacima, većim ili opasnim nedostacima vlasniku vozila se daje propisani rok od 15 dana da vozilo dovede u tehnički ispravno stanje. U slučaju da su nedostaci ocijenjeni kao „opasni“ skidaju se reg. pločice, vozilo se isključuje iz prometa dok ga vlasnik ne dovede u tehnički ispravno stanje. Dokaz da su nedostaci otklonjeni je ponovljeni tehnički pregled na kojem je vozilo vraćeno u zakonske okvire - izvjestili su iz zadarske policije.

 

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.