snažna podrška

Milanović i Plenković ujedinili su Hrvatsku oko bh. Hrvata

milanovic, plenkovic
Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL
13.07.2021.
u 17:55

Pantovčak i Banski dvori međusobno podižu letvicu kako bi snažnije podržali jednakopravnost sunarodnjaka u Bosni i Hercegovini.

U Hrvatskome saboru, političkim strankama, javnome prostoru u BiH, među analitičarima mali je broj onih koji danas ignoriraju probleme bosanskohercegovačkih Hrvata s obzirom na višestruku praksu njihova preglasavanja te najave kako bi se fenomen Željka Komšića mogao prenijeti i na niže institucije.

Dapače, nikada nije bio niži prag tolerancije prema političkome nasilju i kršenju Daytonskog sporazuma. Čak i kada analitičari po narudžbi iz Sarajeva politiku Hrvata iz BiH svrstavaju uz krilo Milorada Dodika i Rusije, ne preskoči se ustvrditi kako je krajnje destruktivno što brojniji Bošnjaci preglasavaju Hrvate.

Prije tek tri godine, kada je Željko Komšić treći put glasovima Bošnjaka sjeo na mjesto rezervirano za hrvatskog predsjednika, bilo je još “razumijevanja” u Zagrebu za takvu vrstu demokracije. Kada je pak na Pantovčak u siječnju prošle godine stigao Zoran Milanović, u Hrvatskoj je došlo do ujedinjenja stajališta najvažnijih hrvatskih stranaka na oba politička pola. Zapravo, sada se doslovno događa da si, primjerice, Pantovčak i Banski dvori međusobno podižu letvicu kako bi snažnije podržali jednakopravnost sunarodnjaka u Bosni i Hercegovini.

Dubrovnik Forum, ako je suditi po ključnim porukama koje su se tamo mogle čuti, odnosio se upravo na BiH. Za razliku od dokumenata u Europskome parlamentu ili pak posljednjih dokumenata Europske komisije i NATO-a, najvažniji politički predstavnici, budući visoki predstavnik Christian Schmidt, posebni američki predstavnik za zapadni Balkan Matthew Palmer... počinju govorit rječnikom o nezaobilaznoj ulozi konstitutivnih naroda.

Sve to rezultat je jedinstvenog stava službenog Zagreba koji više uopće nema disonancije s obzirom na političku afilijaciju. Posebno je to važno u predstojećim mjesecima kada bi se u BiH trebali voditi ključni razgovori oko izmjena Izbornog zakona i drugih reformi kako bi se izbjegla potpuna destabilizacija koja prijeti nakon sljedećih izbora ako se te promjene ne dogode.

Stoga se inicijativu Hrvatske koju sada predvode njezini prvaci na međunarodnom planu treba razumjeti iskrenom brigom za BiH, ali i Dayton koji je temelj te zemlje. •

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?