stručnjaci upozoravaju

Meta napada hakera u BiH mogli bi biti registri državnih institucija

Ilustracija
15.05.2017.
u 21:54

Može nam se dogoditi ono što se dogodilo ranije u Engleskoj, da baza svih naših državljana odjednom se negdje objavi odnosno da netko pristupi tom sustavu", navodi Dragičević

U tijeku je prvi svjetski informatički rat. Najveći hakerski napad ikada i dalje traje i niti jedno računalo na svijetu nije sigurno. Tvrde ovo za TV1 domaći stručnjaci koji upozoravaju da opasnost postoji i u BiH. Apeliraju na građane i institucije da zaštite svoja računala i to instaliranjem sigurnosnih zakrpi koje su dostupne, a njihova instalacija obično traje jako kratko. Upozorenje građanima BiH stiglo je i iz BH Telecoma.

Jedna vrsta kompjuterskog virusa, koji je do sada zahvatio organizacije u Velikoj Britaniji, Španjolskoj, Italiji, Kini te Rusiji je program koji zamrzne i inficira računalo i koji je jedan od najopasnijih virusa ikada. Hakerski napad koji je u cijelom svijetu počeo prije tri dana, opasnost je i za našu zemlju, tvrdi stručnjak za cyber sigurnost Predrag Puharić.

"Imamo posljednje informacije da se radi o 230 000 računara u 150 država svijeta. Prema Europolovim procjenama ovo je neprevaziđen i do sada neviđen napad, takvog oblika i u toj skali.

Najbliže nešto, što imamo službene informacije, jeste da je MUP Republike Hrvatske imao određenih problema sa svojim računalima u središtu Ministarstva,", kaže za TV1 Puharić.

Potpredsjednik asocijacije informatičara u BiH Slobodan Dragičević upozorava da bi odlična meta za napad u BiH bili registri državnih institucija. Apelira na nadlažene da ulažu u inžinjere jer su informacijski sustavi budućnost.

"Mi imamo jako mnogo registara koji su izgrađeni od strane javnih institucija. Može nam se dogoditi ono što se dogodilo ranije u Engleskoj, da baza svih naših državljana odjednom se negdje objavi odnosno da netko pristupi tom sustavu", navodi Dragičević. 

Ransomware je vrsta malwarea, program koji zamrzne računalo u koji se infiltrira i traži od korisnika uplatu određenog iznosa novca u obliku virtualne valute Bitcoin. Puharić tvrdi da još nije kasno da zaštitite svoje računare.

"Preporuka koja uvijek važi je držati najnovije zakrpe i patcheve na operativnim sustavima. To je u principu jedino što možemo da se obranimo od ovakve vrste napada. I zdrav razum, ne otvarati poruke sumnjivog sadržaja, imati dodatnu dozu opreza," smatra Puharić.

Iz BH Telecoma su također upozorili građane da ne otvaraju nepoznate linkove koji stignu mailom. Pojasnili su da je virus modificiran na 27 jezika. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije