Turistička zajednica HNŽ

Maslać: Prošla turistička godina možda i bolja od rekordne 2019.

turisti
20.02.2024.
u 19:56

Spomenuo je i Mostar, koji je u protekloj godini privukao velik broj turista, posebno prilikom dočeka Nove godine, napominjući da je potrebno težiti takvim rezultatima u cijeloj županiji

Anđelko Maslać, v. d. ravnatelja Turističke zajednice HNŽ-a, rekao je Feni da je prošla turistička 2023. bila blizu, ako ne i bolja od rekordne 2019. godine, dodajući da su zadovoljni rezultatima, ali da je svakim danom potrebno praviti nove iskorake. On napominje da konkretnih pokazatelja i brojeva nemaju, s čime se u idućem razdoblju moraju uhvatiti ukoštac. - Pokazatelje nemamo, prije svega, jer Federacija vodi jedan dio dozvola koje izdaje u kategorijama smještaja od 4 i 5 zvjezdica, dok županija izdaje do 3 zvjezdice.

Pri tome imamo i one koji nisu prijavili svoje sobe i apartmane. Najnoviji problem su stanovi koje se iznajmljuje na dan, a kojima ne možemo ući u trag. S druge strane, inspekcija ne može provesti kontrolu u objektu koji nije prijavljen, bez obzira na to što mi znamo da se sobe iznajmljuju – objasnio je on. Rekao je da će s resornim ministarstvom poseban naglasak staviti na rad inspekcije, a kako bi zajedno došli do rješenja ovoga problema.

Od velikog je značaja, kaže Maslać, i suradnja sa Zračnom lukom Mostar jer se bez tog segmenta zaostaje za konkurencijom. Stoga će se u idućim danima sastati s vodstvom mostarske Zračne luke kako bi uvidjeli kako mogu ići prema razvoju bolje turističke ponude. V. d. ravnatelja Turističke zajednice HNŽ-a govorio je i o procesu osnivanja turističkih zajednica na razini općina i gradova, u skladu s izmjenama Zakona o turizmu HNŽ-a. Pozvao je općine i gradove da aktivno sudjeluju u ovom procesu.

Osvrnuo se na ovaj zakon kojim raspodjela prihoda sada ide 60 posto prema lokalnoj, a 40 posto k županijskoj Turističkoj zajednici. Od toga i jedni i drugi trebaju izdvajati deset posto za kulturno-povijesnu baštinu, očuvanje i rekonstrukciju spomenika i drugo. Stoga je naglasio potrebu stabilizacije prihoda, naplate članarina i boravišnih pristojbi. •

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije