Pogledajte kako izgleda izgradnja najskuplje dionice u BiH

20.05.2024.
u 13:10

Turska kompanija Cengiz insaat Sanayi ve Ticaret A.S. gradi dionicu Koridora 5C Medakovo – Ozimice u blizini Tešnja, a radovi napreduju punom parom.

Vrijednost ugovorenih radova iznosi 361.753.355 eura bez PDV-a, odnosno 423 milijuna eura sa PDV-om. Nove fotografije pokazuju o kako impozantnom gradilištu se radi, piše BiznisInfo.ba.

Naime, napustivši praksu izgradnje kratkih dionica i ugovarajući poslove za funkcionalne dionice “od petlje do petlje”, JP Autoceste FBiH su početkom ožujka prošle godine potpisale najveći investicijski ugovor u posljednjih 30 godina u Bosni i Hercegovini.

Riječ je o dionici autoceste na Koridoru 5C Medakovo – Ozimice ukupne dužine 21,3 kilometar. Ova dionica se radi na području tri općine Žepče, Maglaj i Tešanj i rok za izvođenje radova je 30 mjeseci.

Na dionici Medakovo – Ozimice gradit će se pored otvorene trase, jedna petlja, dva dvostrana odmorišta, osam mostova i vijadukti, dva nadvožnjaka, petnaest podvožnjaka i jedan tunel dužine 2200 metara, a zajedno sa dionicom Putnikovo Brdo – Medakovo čija je izgradnja počela u studenom prošle godine, činit će funkcionalnu prometnu cjelinu.

Izgradnja dionice Medakovo – Ozimice finanancira se sredstvima osiguranim u okviru ugovora o zajmu sklopljenog s Europskom investicijskom bankom (EIB), te bespovratnim sredstvima Europske unije koja su osigurana u okviru Agende za povezivanje preko Investicijskog okvira za Zapadni Balkan (WBIF).

 

Do polovine 2026. godine sjeverni dio Koridora, od Sarajeva do Save, trebao bi biti u potpunosti izgrađen.

Podsjetimo da se paralelno gradi i druga dionica blizu Tešnja duga 8,5 kilometara – Putnikovo Brdo – Medakovo. Ova dionica autoputa na Koridoru 5C prolazi kroz tri općine, Usoru, Doboj Jug i Tešanj, a radove izvodi domaća tvrtka Euro-Asfalt.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije