održana sedma sjednica

Kolegija za europske integracije: Prioritetno uspostavljanje struktura za pristupne pregovore između BiH i EU

Kolegija za europske integracije
20.05.2024.
u 18:02

Sedma sjednica Kolegija za europske integracije, kojom je predsjedala predsjedateljica Vijeća ministara BiH Borjana Krišto, održana je danas u Sarajevu, priopćilo je Vijeće ministara BiH.

U cilju provedbe faze eksplanatornog screeninga u BiH, Kolegij za europske integracije je zadužio članove radnih skupina Kolegija da pregledaju dostavljene materijale za eksplanatorni screening te da unutar svojih institucija identificiraju sva pitanja koja je potrebno postaviti Europskoj komisiji u svezi s pravnom stečevinom Europske unije.

Kolegij za europske integracije je prioritetnim ocijenio donošenje odluke o uspostavljanju struktura za pristupne pregovore između Bosne i Hercegovine i Europske unije, čime bi se ojačala pregovaračka pozicija Bosne i Hercegovine, uz napomenu da u svakoj fazi budu uključene sve nadležne razine vlasti.

Predsjedateljica Krišto je istaknula nužnost žurnog uspostavljanja struktura za pristupne pregovore između Bosne i Hercegovine i Europske unije, imenovanje glavnog pregovarača i pregovaračkog tima.

S ciljem unapređenja modela Programa integriranja BiH u EU, Kolegij za europske integracije je zadužio Komisiju za europske integracije da nakon konzultacijskog sastanka s Europskom komisijom, pripremi novu metodologiju izrade Programa integriranja Bosne i Hercegovine u Europsku uniju u skladu s komentarima Europske komisije na radni materijal Programa integriranja BiH u EU.

Predsjedateljica Krišto informirala je članove Kolegija za europske integracije o održavanju konferencije „Pristupni pregovori BiH i Europske unije“, koja će biti održana 28. svibnja 2024. godine, a u cilju upoznavanja svih razina vlasti u Bosni i Hercegovini s obvezama koje predstoje Bosni i Hercegovini u procesu pristupnih pregovora s Europskom unijom.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije