ispovijest

Martina smršavila više od 20, a Marko 30 kilograma, evo kako su uspjeli

blic.rs
19.08.2019.
u 17:17

"Moj problem s kilogramima potječe još od ranog djetinjstva, ali nisam tome davala mnogo značaja kao dijete, nego tek kad sam postala djevojka shvatila sam da moram nesto učiniti za sebe i svoje zdravlje".

Ovako priča Martina (21) iz Vršća, koja je utrajala u svojoj odluci da smršavi više od 20 kilograma, piše Blic.rs. 

I Marko (26) iz Beograda nije više želio biti "buco", pa je smršavio više od 30 kilograma. 
Sigurno će se mnogi prepoznati u priči ovo dvoje mladih koji pričaju kroz što su sve prošli, koliko je sve vrijedilo truda, i kako se danas osjećaju.

"Od ponedeljka počinjem s dijetom"- koliko puta u životu ste izgovorili ovu rečenicu ili je čuli od ljudi iz vaše okolice? A to se pretvori od sljedećeg ponedjeljka, pa od sljedećeg... I tako u krug. Međutim, kod Martine je taj ponedeljak brzo došao.

Foto: blic.rs

- Tvrdoglava sam po prirodi i moglo je tisuću njih da mi kaže smršavi - ja ne bih pristala, iz inata, jer ne podnosim ispunjavati tuđe zahtjeve. Ne znam koji je točno trenutak bio kad sam odlučila promijeniti se, niti se sjećam kako je došao, jednostavno sam rekla sebi "od ponedjeljka krećem" i tako je moralo biti - priča Martina za Blic. 

U vrijeme dok je imala višak kilograma susretala se s mnogim ružnim komentarima, ali im nije pridavala veliko značenje. 

- Mama mi je uvijek govorila da nije toliko važan fizički izgled koliko zdravlje. Iako, govorila mi je da bi trebala smršaviti, jer je mnogo ljepše kada možeš sve obući, nego birati odjeću zbog veličine i razočaraš se što u neku lijepu majicu ili farmerice ne možeš stati, - dodaje ona.

"Nije bilo lako"

Sam proces gubljenja kilograma je bio, naravno, težak i mukotrpan, kako kilogrami nisu došli preko noći, tako preko noći nisu mogli ni nestati.

- Nije bilo lako. Događalo se da počnem s dijetom i za dva tjedna izgubim 2 kilograma, a već iduće dodam 1 kg. To me je u više navrata demoraliziralo, ali nisam nikad pomislila da sasvim dignem ruke - iskrena je Martina.

Ona je sa svojih 87 kilograma smršavila na 65, i to bez pomoći nutricionista.

Foto: blic.rs

Najteže je izbaciti slatkiše

- Prestala sam jesti slatkiše, pijem sokove, izbacila sam sve moguće tijesto, svinjetinu... posvetila se salatama, piletini na sve načine i ponekom prženom krumpiru. Dozvolim sebi da pojedem ponešto "zabranjeno", ali zato ne prođe dan da ne uradim nekoliko vježbi, kao što su trbušnjaci, sklekovi, trčanje uz stepenice ili šetnja - kaže ova uporna djevojka.

Koliko god imala krizu za čokoladom, kaže, pojela bi samo jednu kockicu, pa bi prošlo tjedan dana da ništa od slatkog ne pojede. 

- Zatim bih sljedeći tjedan popila čašu gaziranog soka, a onda sljedeća dva ništa. I tako sam sebi postavljala ljestvicu da u narednih mjesec dana, pa dva, tri ne pojeden ništa što je štetno po moje mršavljenje - priča Martina i zaključuje da takva prehrana nije dijeta, već način življenja, novi način njezinog života.

Smršao više od 30 kilograma

Sličan problem imao je i Marko (26) iz Beograda, koji je snagom volje i karaktera uspješno riješio problem s viškom kilograma. On smatra da je uzrok zašto je bio "buco" - genetika, međutim prije tri godine je odlučio napraviti veliku promjenu u svome životu.

Foto: blic.rs

- Oduvijek sam imao višak kilograma. Prijatelj mi je jedne večeri rekao "ništa te ne košta pokušati", i to je bio prijelomni trenutak kad sam odlučio smršviti - prisjeća se Marko koji je uspio smršaviti više od 30 kilograma.

Iako motiviran u početku, priznaje kako je bilo prilično teško izboriti se sa starim navikama.

- Prvo sam iz prehrane izbacio moje omiljene namirnice, kruh i slatkiše. U početku mi jelo nije imalo smisla bez kruha, sve mi je bilo bz okusa- priča i dodaje da je nakon toga bio iznenađen koliko je sve zapravo ukusnije bez ove namirnice.

Kako kaže, ovaj sada zgodan mladić, najteže je bilo prvih mjesec dana, dok se tijelo navikne na manji unos kalorija. Doručak i ručak su tada postali obvezni u njegovom životu, dok večeru katkad izostavi.

Foto: blic.rs

- Već od drugog mjeseca bilo je dosta lakše. Naviknuo sam se jesti manje količine hrane i to bez kruha. S vremenom sam primjetio da se mnogo bolje osjećam. Izgubio samo prvih 15 kilograma, počeo sam se lakše kretati i jednostavno se osjećam lagano. Bio sam presretan zbog toga, što me dodatno motiviralo - kaže za Blic Marko.

Danas ne samo da bolje izleda i bolje se i osjeća, već ima i više samopozdanja koje je doprinijelo njegovom socijalnom životu i uspjehu na poslovnom planu.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?