Istraživanja pokazala

Ljudi koji drijemaju pola sata dnevno produktivniji su u radu

11.07.2018.
u 19:46

Postoji direktna povezanost našega mozga s fizičkom aktivnošću. Naime, mozak najbolje radi kad smo u pokretu, govori dr. John Medina, autor knjige “Brain Rules: 12 Principles for Surviving and Thriving at Work, Home, and School”.  U knjizi nudi čitateljima savjete kako da poboljšaju svoju produktivnost i snagu mozga, prenosi 24sata.hr.

- Trebaju nam godine kako bismo učvrstili znanje. Ono što ste učili u prvom razredu osnovne škole u potpunosti se formira tek na drugoj godini u srednjoj školi. Ono naučeno u školi bi se trebalo ponavljati, a najbolje vrijeme za to je od 90 do 120 minuta nakon učenja nekoga gradiva - savjetuje.

Kaže kako je lako nešto zaboraviti pa je zato važno ponavljati. Medina je ovu teoriju testirao u 3. razredu s tablicom množenja. Oni koji su ponavljali gradivo pokazali su mnogo bolje znanje od onih koji nisu. Zato misli da bi se redovitim ponavljanjem u školi mogla zamijeniti domaća zadaća. Za njega je multitasking mit.

- Istraživanja su pokazala da oni koji rade više stvari istodobno u 50 posto slučajeva griješe, kao i to da im treba dvostruko dulje da ih naprave - navodi autor. Ističe i važnost kvalitetnog sna. Tvrdi kako bi popodnevno drijemanje od pola sata moglo imati pozitivan utjecaj na produktivnost. Stres, s druge strane, šteti mozgu. 

- Nakupljeni stres s posla utjecat će na vaš privatni život i obrnuto. Mozak ne radi isto kad je pod stalnim stresom jer je dizajniran da se može nositi s njim otprilike 30 sekundi - ističe autor. 
Ni sjedenje nije dobro za funkcioniranje mozga. 

- U svoj biste osmosatni rad trebali uključiti nešto vježbe. Hodajte kad razgovarate na telefon, prošetajte na pauzi ili dok jedete - predlaže Medina.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?