Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Vijesti

Klub hrvatskog naroda i Klub HDZ BiH-HNS o izgradnji pelješkog mosta

08. kolovoza 2017. u 16:03 0 komentara 757 prikaza
pelješki most

Klub hrvatskog naroda u Domu naroda i Klub HDZ BiH-HNS u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine (PS) BiH izdali su zajedničko priopćenje za medije u kojem se navodi da je bosanskohercegovačka javnost  u posljednje vrijeme suočena s brojnim izjavama različitih aktera vezano za izgradnju mosta kopno-Pelješac, te da neke od tih izjava "imaju politički prizvuk i savršeno se uklapaju u predizbornu kampanju".

Zbog cjelovitog sagledavanja te teme Klub hrvatskog naroda u Domu naroda i Klub HDZ BiH - HNS u Zastupničkom domu PS BiH ističu da su stručna povjerenstva Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske 7. prosinca 2006. godine "u potpunosti usuglasila sve tehničke karakteristike mosta kopno-Pelješac, i to na način što je Republika Hrvatska u potpunosti udovoljila zahtjevima bosanskohercegovačke strane – 200 m širina plovnoga puta i 55 m visina svijetlog otvora mosta".

U priopćenju se navodi da se izgradnjom mosta kopno-Pelješac ni na koji način ne prejudiciraju niti stvaraju pravne pretpostavke za rješavanje drugih pitanja iz Konvencije UN-a o pravu mora. Ovo posebno imajući u vidu činjenicu da usuglašene tehničke karakteristike mosta osiguravaju mogućnost neškodljivog pristupa Bosne i Hercegovine otvorenom moru.

Klub hrvatskog naroda u Domu naroda i Klub HDZ BiH-HNS u Zastupničkom domu PSBiH  ističu da ne postoje bilo kakvi međudržavni ugovori ili drugi relevantni propisi koji bi izgradnjom mosta kopno- Pelješac bili dovedeni u pitanje.

- Europska komisija je 7. srpnja 2017. godine odobrila ovaj projekt i financira ga s 375 milijuna eura, stoga je više nego očito da je izgradnja mosta kopno- Pelješac prepoznata kao iznimno važan infrastrukturni projekt i za samu Europsku uniju – navodi se u zajedničkom priopćenju Kluba hrvatskog naroda u Domu naroda i Klub HDZ BiH-HNS u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, a prenosi Odjel za odnose s javnošću državnog parlamenta.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.