Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Vijesti

Kineski metalski gigant NFC potvrdio ozbiljne namjere za preuzimanje Aluminija

25. rujna 2019. u 10:51 0 komentara 1890 prikaza

Ulazak kineskog giganta metalske industrije China Nonferrous Metal Industrys Foreign Engineering and Construction Co., Ltd. (NFC) u mostarski Aluminij sve je izvjesniji. U sklopu akvizicije Aluminija grupacija M. T. Abraham poslala je skupinu stručnjaka za izradu due dilligence analize. Potencijalni kineski investitori potvrdili su ekskluzivno za Večernji list kako imaju ozbiljne namjere i da poduzimaju aktivnosti koje idu u smjeru stvaranja preduvjeta za konačnu odluku.

Čime se sve bave

Izaslanstvo kineske državne kompanije NFC, koje čine inženjeri i financijski stručnjaci, posjetilo je Aluminij kako bi napravilo procjenu proizvodnih kapaciteta i proizvodnog potencijala u nastojanju spašavanja posrnulog giganta. NFC-ovo poslovanje pokriva širok spektar projekata vezanih uz nehrđajuće metale, počevši od projektiranja, instalacije, konzaltinga, opskrbe opremom, tehničkih usluga, edukacije i obuke osoblja te razvoja i dizajna tržišta.

NFC je osnovao JV (joint venture) zajedno s grupacijom M. T. Abraham koja je trenutačno jedini ozbiljan igrač koji je pokazao zanimanje u preuzimanju tvornice te je izdvojio značajna sredstva za proces analize stanja i due dilligence.

- Kroz svoje globalne veze iskusni tim uime M. T. Abrahama u mogućnosti je ostvariti i promovirati globalna partnerstva i suradnju kojom će donijeti dodatnu vrijednost projektima na kojima radi. NFC-ov službeni posjet jasna je poruka o namjerama M. T. Abraham grupacije o preuzimanju Aluminija d.d. Mostar te suradnji sa svjetskim gigantom aluminijske industrije kako bi posrnulog giganta digli na noge u bliskoj budućnosti - kazali su ekskluzivno za Večernji list iz ove velike kineske kompanije.

Zasjedala i Skupština

Ovo je ujedno i najkonkretniji potez vezano uz ulazak stranog investitora u Aluminij jer ni jedna druga najava do sada nije bila tako ozbiljna. Istodobno, jučer je izvanredno zasjedala i Skupština Dioničkog društva Aluminij Mostar koja je usvojila odluku o nastavku rada tog društva sukladno Zakonu o gospodarskim društvima. - Odluka o nastavku rada Društva Aluminij sadrži zahtjev iz zaključka Vlade Federacije BiH sa 190. sjednice, održane 12. rujna ove godine, da se federalnoj Vladi dostavi “realan i provediv plan restrukturiranja gospodarskog društva Aluminij d.d. Mostar, koji će sadržavati sve potrebne elemente za održivo poslovanje”. Na toj skupštini imenovana su na četverogodišnji mandat tri člana Nadzornog odbora uime državnog kapitala, a to su prof. dr. sc. Zdenko Klepić, Igor Planinić i Vedran Smiljanić.
Skupština je usvojila i odluku o razrješenju dvaju članova Odbora za reviziju, kao i odluku o izmjenama i dopunama Statuta Društva te je na kraju usvojen pročišćeni tekst Statuta gospodarskog društva Aluminij, priopćeno je iz Aluminija. Uz ranije aktivnosti Uprave, Kriznog vijeća i dioničara Aluminija, sve ovo budi nadu u oživljavanje proizvodnje u najvećem industrijskom poduzeću u Hercegovini i jednom od glavnih industrijskih poduzeća u državi. •

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.