stručnjaci objasnili

Je li smrznuto voće i povrće bolji izbor nego ono svježe?

kuhanje
14.05.2020.
u 19:57

Smrznuta hrana popularnija je nego ikad. Zalihe se brzo prodaju u svim dućanima, a neki se pitaju jesu li pogriješili ako su posegnuli za smrznutim mješavinama, mahunama, graškom ili špinatom.

Odgovor je ne, jer smrznuto povrće se često smrzava odmah nakon branja što je ključno za zadržavanjem vitamina.

“Postoje dokazi da je smrznuta hrana jednako hranjiva kao i svježa jer postupkom brzog smrzavanja dolazi do očuvanja ključnih nutrijenata”, pojašnjava za britanski Express nutricionistkinja Lauren Woodley, prenosi Index.hr. 

Njezina je preporuka jesti smrznuto voće i povrće, a nema ni ništa protiv smrznute ribe koju smatra zdravom koliko i svježu.

Kako pojašnjava, svježe povrće često dolazi iz udaljenih krajeva što ga čini manje hranjivim u odnosu na smrznuto. Drugim riječima, kad kupci kupuju voće i povrće u trgovinama, ono je često ubrano prije nekoliko dana.

“Čim se povrće ubere, razine nekih hranjivih sastojaka počinju opadati. To se posebno odnosi na vitamin C koji je osjetljiv, a ima važnu ulogu u tijelu, uključujući održavanje zdravlja imunološkog sustava”, tvrdi Lauren, koja smatra da je zamrzavanje netom nakon branja najbolja metoda očuvanja hranjivih sastojaka.

“Važno je znati da je sadržaj vlakana, bjelančevina i minerala u smrznutoj hrani općenito isti kao i kod svježe ubranih namirnica, u nekim slučajevima i veći”, ističe nutricionistkinja.

Najveći gubitak hranjivih tvari nastaje prilikom blanširanja koje prethodi smrzavanju povrća koje se može kupiti u dućanima.

Znanstvenici koji proučavaju hranu s kalifornijskog sveučilišta usporedili su hranjivu vrijednost svježih i smrznutih proizvoda. Izmjerili su količinu hranjivih tvari u uzorcima različitog smrznutog voća i povrća, uključujući mrkvu i grašak.

Zaključili su da je smrznuto dobro kao i svježe, što tvrdi i Woodley.

Neki smrznutu hranu preferiraju jer je jeftinija, a prodavači su uvjereni da joj popularnost neće značajno opadati ni nakon perioda pandemije.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?