Oko 6.000 bošnjaka stiglo je u regiju Veneto poslije rata u BiH 1995. godine, a istrage počele nakon smrti Dobojlije

Istraga protiv pet osoba koji su iz BiH došli u Italiju, a koji regrutiraju ljude za ISIL

ISIL Irak
Foto: Reuters/PIXSELL (Ilustracija)
28.08.2014.
u 11:47

Talijanski ministar unutarnjih poslova Angelino Alfano izjavio je kako najmanje 50 osoba u Italiji je regrutirano u džihadističke redove

Tužiteljstvo u Veneciji otvorilo je protuterorističku istragu protiv pet osoba osumnjičenih za djelovanje u prilog islamskih džihadista. Sva petorica osumnjičenih su, kako danas piše lokalni list Corriere del Veneto, iz balkanskih zemalja, a koje žive u talijanskoj regiji Veneto. Navodno je oko 6.000 bošnjaka stiglo u regiju Veneto, na sjeveroistoku Italije, poslije rata u BiH 1995. godine, a neki od njih „maštaju pokretanje rata protiv Zapada i regrutiraju ljude za ISIL“, piše list. Talijanski ministar unutarnjih poslova Angelino Alfano izjavio je kako najmanje 50 osoba u Italiji je regrutirano u džihadističke redove. To je, istina, mali broj u odnosu na 700 regrutiranih u Francuskoj i 500 regrutiranih u Velikoj Britaniji.

Talijanska istraga pokrenuta je nakon smrti bosanskog građanina iz Doboja, Ismara Mesinovića (36), koji je živio u Italiji, a nađen je mrtav u siječnju ove godine u Siriji. Ismar Mesinović živio je u mjestu Ponte delle Alpi pokraj Belluna, a zatim se preselio u Longarone gdje je ostavio ženu Kubanku, Lidiju Solano Herrera, s kojom je imao je dijete. Mesinović je u Italiji radio kao soboslikar. Lidia Solano Herrera, koja nije htjela prijeći na muslimansku vjeru, iznosi kako je  njezin suprug otputovao par dana prije 20. prosinca 2013. zajedno s njihovim trogodišnjim sinom u Njemačku gdje žive njegovi roditelji, te je zatim trebao otići u Bosnu. No, Ismar Mesimović se otišao boriti u Siriju protiv Assada i poginuo. Lidia Solano Herrera više ne zna gdje je njezin sin Ismail David Mesinović koji bi 4. rujna trebao proslaviti 4 rođendan.

„Krenuli su automobilom (njezin suprug i sin) uoči Božićnih blagdana. Sina sam posljednji puta čula preko telefona 20. prosinca. Od tada više ne znam gdje je“, kaže mlada Kubanka.

Istraga bi trebala razotkriti mrežu preko koje se regrutiraju osobe spremne poginuti kao džihadisti.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije