SARAJEVO

Hrvati su integrativni čimbenik koji oblikuje europsku budućnost BiH

15.12.2023.
u 16:01

U vremenima brojnih izazova koji su odlika društveno-političkih događanja na regionalnoj, ali i svjetskoj razini, a od kojih svaki ima i posljedice na unutarnju stabilnost Bosne i Hercegovine, od ključnog je značaja zadržati u fokusu djelovanja dijalog i potrebu za kompromisom. Hrvati, kao integrativni čimbenik Bosne i Hercegovine, i u ovom se predblagdanskom razdoblju pozicioniraju kao element koji će okupiti sve različitosti koje krase BiH na jednom mjestu, a koje traže medijaciju kao način rješavanja otvorenih pitanja i definiranje zajedničke budućnosti.

Upravo je božićni domjenak koji je jučer organizirala predsjedateljica Vijeća ministara BiH Borjana Krišto poslužio kao događaj koji će otvoriti mogućnosti smirivanja i relaksacije političke situacije.

Naime, događaji poput ovoga redovito su prilika za susrete niza aktera koji nešto znače u bosanskohercegovačkom društvu, bilo da je riječ o nositeljima političkih dužnosti, bilo da se radi o predstavnicima vjerskih zajednica, ali i osobama od društvenog i svakog drugog značaja za svaki od triju konstitutivnih naroda u Bosni i Hercegovini.

Takvi susreti, osim protokolarnog dijela, omogućuju i razmjenu ideja, stavova, ali i nešto drugačiji pogled na određene teme i probleme koji redovito pune medijske stupce, no koji sada, u opuštenijem ozračju, imaju priliku biti riješeni brže i bezbolnije. Sama činjenica da se na jednom mjestu nađe tako šaroliko društvo zapravo je i najbolja slika koja se može poslati iz Bosne i Hercegovine, države sa snažnim aspiracijama za članstvo u Europskoj uniji, zajednici suvremenih demokratskih društva, a koja u svojem temelju ima multietnički karakter, uvažavanje različitosti, inkluziju.

A hrvatski politički predstavnici i na ovaj način ponovno dokazuju kako su značajan integrativni čimbenik Bosne i Hercegovine, srednji put koji je jedina budućnost u izgradnji države izrazitih multikulturalnih obilježja, a koja jednoga trenutka, onda kada postane punopravna članica Europske unije, može istu tu Uniju značajno obogatiti. Domjenci, kao način druženja koja redovito okupljaju sve različitosti Bosne i Hercegovine, nisu jedini način kojim hrvatske političke i društvene snage nastupaju u svojoj misiji izgradnje države po mjeri svih naroda i građana. Nebrojeno puta isti ti hrvatski predstavnici pozivali su i pozivaju na dogovor oko ključnih političkih pitanja i definiranja zajedničkog nazivnika koji bi trebao okupiti sve ono najbolje čime raspolaže BiH. Znanstveni skupovi i konferencije, konstruktivni prijedlozi iz domene niza zakonskih rješenja, prepoznavanje prilika koje pruža europski put zemlje..., niz je aktivnosti koje kao zadaću imaju integraciju društvenoga i političkog potencijala BiH kao zemlje ravnopravnih naroda i građana.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?