AKADEMIK BOŽO ŽEPIĆ

Hrvati bi se najprije unutar sebe morali dogovoriti kakav ustav BiH žele

21.02.2019.
u 07:00

U Knjižnici Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u Zagrebu nedavno je predstavljen znanstveni i književni opus te knjiga “Moj životni put” Bože Žepića. Akademik Božo Žepić potpredsjednik je HAZU-a BiH, član Matice Hrvatske, dugogodišnji profesor iz oblasti prava. U intervjuu govori o aktualnim događajima, nužnosti ustavne reforme te drugim promjenama koje se trebaju u BiH što prije provesti.

Poštovani akademiče Žepiću, nedavno ste boravili u Zagrebu gdje ste u Knjižnici Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti predstavili svoj znanstveni i književni opus te knjigu “Moj životni put”. Kažite nam, molim vas, kakve ste dojmove ponijeli s te promocije koja nije prošla nezapaženo u medijima?

- Raduje me što ta promocija nije prošla nezapaženo. Uočljiva je bila prisutnost novinara HTV-a. Prvo sam nekoliko dana prije promocije gostovao u emisiji “Pogled izvan granice – Hrvati u Bosni i Hercegovini”, emitiranoj u večernjim satima na HRT-u 4. Imao sam osmominutni razgovor u kojem sam odgovorio na nekoliko važnih pitanja koja zanimaju intelektualnu javnost u objema državama. Taj razgovor nekoliko dana kasnije reemitiran je na prvom programu u 14.30 sati. Napokon na dan održavanja promocije 11. veljače 2019. također u vijestima, trećem Dnevniku, emitirana je moja izjava o tom događaju. Također je na internetskoj stranici HAZU-a u Zagrebu plasirana vijest o održavanju promocije. Nisam pratio druga sredstva informiranja, ali je vjerojatno i u njima bilo sličnih informacija.

Što se dojmova tiče, oni su jako dobri. Rijetkost je da netko od znanstvenika promovira cijeli opus. Ja sam imao potrebu učiniti to prvo u Tuzli, kao širem zavičaju i gradu, gdje sam prvi put biran za sveučilišnog profesora u zvanju docenta, potom u rodnim Živinicama, pa u Mostaru gdje sam, uz 80 godina života, obilježio 40 godina rada i djelovanja na Sveučilištu te napokon u Varaždinu, za koji me vežu druge emotivne poveznice. Promocija u Knjižnici Hrvatske akademije u Zagrebu, dakle u najvišoj znanstveno-umjetničkoj instituciji hrvatskoga naroda i države, imala je za mene poseban značaj i obilježila je završetak toga za mene važnog posla i postavljenog cilja, budući da moji radovi i knjige u Hrvatskoj nisu bili dovoljno poznati. Promocija opusa za mene je ujedno bila i čast i zadovoljstvo koje je malo kome od Hrvata iz BiH upriličeno. Kao što mi je, jednako tako, bilo zadovoljstvo darovati Knjižnici Akademije HAZU-.a zbirku mojih knjiga. Sada konačno mogu reći kako mi je dosta i znanstvenih knjiga i njihovih promocija te se mogu lagano povlačiti s javne scene.

Cijeli intervju čitajte u tiskanom izdanju Večernjeg lista BiH

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije