Tri ministarske i četiri zamjeničke pozicije za HDZ BIH/HNS već prije dogovorene i nema promjena

HDZ će na četvrto mjesto zamjenika dati kandidata sukladno Ustavu i zakonu

kandidati
29.03.2015.
u 09:52

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović izrazio je očekivanja kako će 31. ožujka biti imenovana Vlada Federacije BiH, te nakon toga i Vijeće ministara BiH. Predsjednik HDZ-a BiH je potvrdio kako se vode stranački razgovori o tome kako da i imenovanje zamjenika ministra prometa i veza u Vijeću ministara koje je pripalo ovoj stranici bude u skladu s Ustavom BiH. Naime, prema odredbama, ministar i zamjenik ne mogu biti iz istog naroda. DF-ov kandidat Slavko Matanović se izjasnio kao Hrvat, a na mjesto zamjenika ministra predložen je HDZ-ov kandidat Predrag Kožul. Mjesto koje je pripalo HDZ-u BiH nije uopće upitno, samo se razgovara o novim rješenjima.

Sjednica i imenovanja

Kako je na početku pregovora oko vlasti na državnoj razini i dogovoreno, HDZ-u BiH pripadaju tri ministarske i četiri zamjeničke pozicije u Vijeću ministara BiH i tako će i ostati. HDZ BiH sada za mjesto zamjenika ministra prometa i veza traži adekvatnu osobu. Jedino što je prihvaćeno je da će se promijeniti osoba na mjestu zamjenika, doznajemo, i to upravo iz razloga što ne žele djelovati protiv Ustava BiH i zakona. Mnoge stvari nisu do kraja jasne ni u Zakonu o Vijeću ministara BiH. Naime, prema zakonu, u sastavu Vijeća ministara BiH mora se osigurati jednaka zastupljenost konstitutivnih naroda BiH. Ali se isto tako navodi da se u sastavu Vijeća ministara BiH ili na dužnosti generalnog tajnika Vijeća ministara BiH mora osigurati najmanje jedno mjesto za pripadnike ostalih, odnosno onih koji nisu pripadnici konstitutivnih naroda u BiH. Zakon navodi da predsjedatelj Vijeća ministara i zamjenici predsjedatelja trebaju biti iz različitih naroda, a zamjenici ministra su iz različitih konstitutivnih naroda u odnosu na ministra. Tumačeći sve odredbe i Ustava i zakona mogući su i novi problemi u radu Vijeća ministara. Ostaje za vidjeti idućih dana koga će HDZ BiH predložiti na mjesto zamjenika ministra prometa i veza kako bi se do utoraka sve posložilo i istovremeno imenovala Vlada FBiH i Vijeće ministara. Prema našim saznanjima, u ponedjeljak ili u utorak mogla bi biti sjednica Zastupničkog doma Parlamenta FBiH na kojoj bi se imenovala nova Vlada, a odmah nakon toga i nova sjednica oko proračuna FBiH.

Proračun i nova Vlada

- Svaki je proračun politički dokument koji se donosi u jednoj godini i mislim da nova Vlada Federacije BiH treba imati prvu zadaću ponuditi novi nacrt proračuna i onda ga ponuditi u Parlament kako bismo do 31. ožujka imali proračun za 2015., kazala je nedavno za medije Lidija Bradara, predsjedateljica Doma naroda Parlamenta FBiH. Prema mišljenju stručnjaka, proračun za ovu godinu mora predložiti nova Vlada, usvojiti novi sastav Parlamenta jer će oni u tekućoj godini raditi i donositi odluke. Stoga bi bilo loše da se prijedlog Vlade koju predvodi Nermin Nikšić prihvati i ode u proceduru. Odmah nakon imenovanja Vlade FBiH ide imenovanje Vijeća ministara BiH. - Nema više nikakvih zapreka da se uspostavi novi saziv Vlade FBiH i donese proračun, te ustroji novo Vijeće ministara, izjavio je predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara. Prema njegovim riječima, najvažnije je da se odblokirao proces te da će prestati četverogodišnja pravna i politička agonija koja je rezultirala najtežom krizom zbog nametanja nelegalne i nelegitimne federalne Vlade. Formiranje vlasti trebalo bi biti gotovo idućega tjedna.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?