ne bacajte koru

Gulite povrće? Ovo je razlog zašto biste to trebali prestati raditi

dsfsdfs
08.03.2017.
u 12:00

Većini nas već je postala navika oguliti mrkvu ili krastavacprije nego ih ubacimo u ručak. No, guljenjem kore s povrća činimo nešto čega zapravo nismo niti svjesni, prenosi Vecernji.hr

Stručnjaci, naime, upozoravaju kako se u kori nalazi većina vlakana, vitamina ihranjivih nutrijenata pa bacanjem kore zapravo bacamo ono najzdravije od povrća.

Nutricionistica Mary Jane Detroyer iz New Yorka pojašnjava kako zbog toga povrćetrebamo koristiti s korom, a nekoliko je razloga zašto.

– Kora povrća ima jako puno vlakana i to netopljivih vlakana pogotovo kod povrća koja su u jarkim bojama. U većini slučajeva, većina nutrijenata iz povrća nalazi se u kori. Primjerice, tamno zelena kora krastavaca sadrži većinu antioksidansa i vitamina K. Također, kora krumpira sadrži željezo, kalcij, kalij, magnezij, vitamin B6 i vitamin C – kaže Detroyer.

Dodala je kako kora povrća sadrži antioksidanse koji se bore protiv slobodnih radikala u tijelu. Slobodni radikali su, naime, grupa atoma koja može naštetiti našem organizmu kada se proizvede previše pa uzrokuju bolesti srca. Vitamini C i E koje sadrži brojno povrće štite tijelo od negativnog učinka slobodnih radikala tako što ih neutraliziraju.

Povrće je prije upotrebe potrebno dobro oprati, a najbolje je koristiti ono organske proizvodnje kako bi bili sigurni da je to što jedete uistinu i zdravo.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije