Naslovnica Vijesti

Gulite povrće? Ovo je razlog zašto biste to trebali prestati raditi

08. ožujka 2017. u 12:00 0 komentara 202 prikaza
dsfsdfs

Većini nas već je postala navika oguliti mrkvu ili krastavacprije nego ih ubacimo u ručak. No, guljenjem kore s povrća činimo nešto čega zapravo nismo niti svjesni, prenosi Vecernji.hr

Stručnjaci, naime, upozoravaju kako se u kori nalazi većina vlakana, vitamina ihranjivih nutrijenata pa bacanjem kore zapravo bacamo ono najzdravije od povrća.

Nutricionistica Mary Jane Detroyer iz New Yorka pojašnjava kako zbog toga povrćetrebamo koristiti s korom, a nekoliko je razloga zašto.

– Kora povrća ima jako puno vlakana i to netopljivih vlakana pogotovo kod povrća koja su u jarkim bojama. U većini slučajeva, većina nutrijenata iz povrća nalazi se u kori. Primjerice, tamno zelena kora krastavaca sadrži većinu antioksidansa i vitamina K. Također, kora krumpira sadrži željezo, kalcij, kalij, magnezij, vitamin B6 i vitamin C – kaže Detroyer.

Dodala je kako kora povrća sadrži antioksidanse koji se bore protiv slobodnih radikala u tijelu. Slobodni radikali su, naime, grupa atoma koja može naštetiti našem organizmu kada se proizvede previše pa uzrokuju bolesti srca. Vitamini C i E koje sadrži brojno povrće štite tijelo od negativnog učinka slobodnih radikala tako što ih neutraliziraju.

Povrće je prije upotrebe potrebno dobro oprati, a najbolje je koristiti ono organske proizvodnje kako bi bili sigurni da je to što jedete uistinu i zdravo.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.