Afganistanski predsjednik

Ghani pozvao na trajni mir u Afganistanu

30.04.2019.
u 13:02

Afganistanski predsjednik Mohammad Ashraf Ghani naglasio je značaj ostvarenja dugotrajnog mira u njegovoj zemlji razdiranoj militantnom pobunom putem dijaloga, u dugo očekivanom inauguralnom govoru u Loya Jirgi, tradicionalnoj velikoj skupštini starješina i plemenskih čelnika u Kabulu.

- Želim da ostvarimo trajni mir u Afganistanu, a ne da izgubimo ovaj krhki mir. Pozivam vas da definiramo mirovne pregovore i smjernice kako da razgovaramo s talibanima o ostvarenju pouzdanog mira - poručio je Ghani skupu.

Oko 3.200 izaslanika iz cijelog Afganistana okupilo se na četverodnevnom skupu tradicionalne skupštine kako bi raspravljali o mjerama na pokretanju dijaloga s naoružanom talibanskom pobunjeničkom grupom, u cilju nalaženja dogovornog rješenja dugog afganistanskog sukoba.

Talibanski militanti, koji se bore duže od desetljeća za obnovu Islamskog emirata Afganistana (službeni naziv talibanskog režima) i svrgnuti su od koalicije pod američkim vodstvom krajem 2001. godine  u više navrata su odbili razgovarati s afganistanskom vladom, tvrdeći da nema dijaloga s administracijom u Kabulu u prisustvu stranih trupa u zemlji.

Američki mirovni posrednik za Afganistan Zalmay Khalilzad održao je, ipak, niz razgovora s predstavnicima talibana u katarskoj prijestolnici Dohi od studenoga 2018., ali je posljednji krug razgovora planiran za travanj otkazan.

Ghani je u svom obraćanju kategorički izjavio kako svi Afganistanci najiskrenije žele okončanje rata i obnovu trajnog mira u zemlji, pozivajući sudionike Jirge da slobodno debatiraju i pripreme sveobuhvatne smjernice za vladu da inicira pregovore s talibanima koji bi mogli dati željene rezultate, prenosi Xinhua.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije