sadrže vitamine i minerale

Evo što se događa tvom tijelu kad jedeš dva jaja dnevno

06.04.2018.
u 09:51

Za neke stručnjake doista vrijedi ona stara: „Svako jutro jedno jaje organizmu snagu daje!“ Ili još bolje dva, i to ne zato jer su jaja ukusna, nego zato jer imaju jako puno benefita za naš organizam.  

Što sadrže jaja 

Puno toga! Naime, jaja sadrže vitamine A, D i E, ali i B12, riboflavin (B2) i folate. Osim toga, sadrže i minerale poput joda, željeza, kalcija, cinka i selena, piše miss7.24sata.hr.   

Jaja i kolesterol  

Možda si čula da su jaja loša zbog toga jer sadrže kolesterol? To nije istina! Postoji određena količina kolesterola u jajima, ali to nije loše za tebe, jer to nije tip štetnog kolesterola koji ulazi u krv, tvrde stručnjaci. 

1. Mršavljenje s jajima  
Istraživanja su pokazala da doručak bogat bjelančevinama pomaže pri mršavljenju. Prema jednom istraživanju, niskokalorična dijeta u kombinaciji s redovitim doručkovanjem jaja, može ti pomoći da dvostruko brže smršaviš. Jaja daju dugotrajan osjećaj sitosti.  

2. Jaja jačaju imunitet  
Istraživanja su pokazala da samo dva jaja na dan pomažu u borbi protiv upala, virusa i općenito bolesti. Jaje sadrži 22 posto preporučenog dnevnog unosa selena – elementa koji jača imunitet.  

3. Bolje pamćenje  
Jesi li ikada čula za aminokiselinu kolin? Djeluje na živčane signale koji nam pomažu da se sjetimo svih sitnica koje se događaju iz dana u dan – a nalazi se u jajima.

4. Čudo za tvoje oči  
Lutein pomaže tvojim očima da zadrže čist i oštar vid. Nova istraživanja pokazala su da su kokošja jaja bogata luteinom. Inače, lutein prirodno proizvode tvoje oči, a on štiti mrežnicu od oštećenja.  

5. Smanjuje depresiju  
Vitamin D, osobito u zimsko vrijeme kad nema sunca, potreban nam je u većim količinama. A u tome nam mogu pomoći jaja. Osim što smanjuje depresiju, vitamin D općenito jača kosti i zube. Jaja također sadrže kalcij – koji jača kosti i sprječava nastanak osteoporoze.  

6. Dobro za krv  
Jaja sadrže puno folata, odnosno određeni tip vitamina B koji je nužan za stvaranje novih crvenih krvnih zrnca. Ljudi koji nemaju dovoljno folata - pate od anemije. 

7. Usporava starenje  
Jaja sadrže aminokiseline koje pomažu pri stvaranju i regeneraciji stanica… 

8. Smanjuje rizik od srčanih bolesti  
Kanadski znanstvenici otkrili su jasnu vezu između konzumacije jaja i smanjenog rizika od kardiovaskularnih bolesti te određenih vrsta raka. U čemu je tajna? Jaja sadrže dva važna antioksidansa: triptofan i tirozin.  

9. Gradi mišiće  
Mnogi koji žele veće mišiće jedu više jaja – i to s razlogom. Jaja su puna bjelančevina – koje su krucijalne za rast mišića.  

10. Štite kožu, kosu i tijelo  

Jaja sadrže puno vitamina B i omega tri masnih kiselina. A oni pomažu održati zdravima kožu, kosu i nokte.  Znamo da si znala da su jaja dobra za tebe, ali možda ćeš ih odsad gledati u drugom svijetlu. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije