protezom upravlja mislima

Ermin dobio umjetnu ruku: Ne sažalijevajte me, ovo je moja ruka, s njom ću naučiti i pisati

Foto: Anadolija
1/4
29.09.2019.
u 18:29

Ne sažalijevajte me, ja imam ruku. Ovo je moja ruka i ja ću s njom naučiti i pisati, poruka je 19-godišnjeg Jajčanina Ermina Omerovića, kojemu je na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu nedavno ugrađena umjetna ruka, točnije biotička proteza kojom upravlja mislima. Riječ je o jednom revolucionarnom poduhvatu i prvoj operaciji ove vrste obavljenoj u BiH, ali i cijeloj regiji. 

Biotička proteza Bebionic, čiji je proizvođač njemačka tvrtka Otto Bock, radi na principu da preko senzora koji osjeća pokret mišića u pacijentovoj ruci, prima impuls ili uputu, odnosno informaciju iz mozga o željenom pokretu. Proteza ovaj input obrađuje, a zatim ga usmjerava na 337 mehaničkih dijelova unutar ove umjetne ruke koji na kraju oponašaju prirodne ljudske pokrete, Anadolija. 

Gubitak dijela tijela, ruke, noge, bez sumnje, za svakog čovjeka predstavlja jako težak i traumatičan proces. Koliko god bio jak, uporan i sposoban nositi se s tim, na kraju je svjestan da je to jedan veliki gubitak.

Ermin je sportaš, nogometni golman, u cvatu mladosti, s nepunih 19 godina izgubio je ruku, desnu. U tvrtki u kojoj je bio zaposlen, valjak na stroju povukao mu je ruku i smrskao ju. Bolno, čak i kad se samo pročita. Međutim, njegova snaga, energija, čini se i njegov sportski duh, cijeli način na koji se nosi sa svojim gubitkom, najblaže rečeno je nevjerojatan. 

Ermin pri upoznavanju najnormalnije pruža svoju desnu ruku, na kojoj je proteza. Tek kad s njim počnete razgovarati počinje vam biti jasnije da je to proteza samo dok u nju gledate, a već kad skinete pogled tu se priča o protezi i završava, sve ostalo je ruka. Lijevom rukom uzima vilicu, a prozezom nož i počinje rezati pizzu, pokazujući pritom koliko mu ova proteza zaista olakšava njegov život. Bez ikakvih problema s obje ruke koristi se i kompjuterom. Erminov stav je takav, on vam jednostavno ni u jednom trenutku ne dozvoljava da ga sažalijevate.

Na pitanje novinara Anadolije kako se osjećao kad je prvi put stavio protezu, Ermin kaže kako ju je najprije upoređivao sa svojom lijevom rukom misleći da je pogrešna veličina. Kaže kako mu se na prvu učinila mnogo većom.

"Zamislite, ja sam jednostavno zaboravio kako je izgledala moja desna ruka. Nemoguće je opisati osjećaj kada ponovno dobijete desnu ruku, nema riječi kojim bih mogao opisati tu sreću", priča Ermin.

Zahvaljujući protezi, ponovno je u stanju obaviti sve svoje fizičke potrebe, kao i kućne poslove.

"U Jajcu je teren takav da nigdje ne možete pješice, tako da koristim bicikl. Sve što sam mogao nekad, mogu i sad. Jedini problem je i mnogo mi smeta to kada me ljudi počnu sažalijevati. Želim im pokazati kako uvijek mogu više. Volim reći da sam ja čovjek s dodatnom opremom. Stoga, nemojte me sažalijevati, ja imam ruku, ovo što vidite je moja ruka", kaže Ermin.

Proces učenja svih funkcija koje ima ova proteza je još u tijeku, trebao bi trajati oko pola godine, a Ermin sve to prati uz pomoć posebne aplikacije. Proteza inače ima 14 različitih grupa pokreta. I Ermin potvrđuje kako mnogo više funkcija proteze zna danas, u odnosu na razdoblje od prije dva mjeseca.

Nevjerojatno je koliko jaku volju i energiju ima ovaj momak. Kako kaže, umjetnom rukom želi naučiti i pisati.

"Imam želju naučiti pisati desnom rukom, želim pokazati ljudima kako je to moguće. Povrijedili su me neki komentari na društvenim mrežama o tome kako je ovo sve laž, kako sve to nije moguće ovom protezom. Ja sam odlučan naučiti pisati desnom rukom", ističe Ermin, dodajući kako želi otići i na pecanje, i osjetiti taj pravi trzaj prilikom zabacivanja.

Koliko je Erminu proteza olakšala život najbolje se možda razumije iz njegove rečenice kojom smo i zaključili razgovor, a on je poručio: "Bio sam četiri mjeseca invalid, sad sam ponovno čovjek."

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?