Zdravstvo u HNŽ-u

Doktori najavili novi generalni štrajk, ostali sindikati pregovaraju

08.03.2018.
u 10:00

Sindikat doktora medicine i stomatologije HNŽ-a najavio je kako će 19. ožujka stupiti u generalni štrajk. Takva odluka donesena je nakon što županijska Vlada na zadnjoj sjednici nije razmatrala zahtjev spomenutog sindikata da se s njim odvojeno vode pregovori o novom kolektivnom ugovoru i povećanju plaće, piše Večernji list BiH. Umjesto toga, Vlada je ostala pri stavu kako se pregovori vode zajednički sa svim sindikatima u zdravstvu te kako županija treba imati jedan kolektivni ugovor. Sindikat liječnika želi poseban status i traži da bude odvojen od ostalih zdravstvenih djelatnika. I dok liječnici produbljuju sukob sa županijskom Vladom u Mostaru, ostali sindikati su ovoga tjedna održali sastanak s predstavnicima vlasti.

Nastavak pregovora

Kako Večernji list neslužbeno doznaje, na stolu su bila tri prijedloga i još uvijek nije poznato kolika bi satnica zdravstvenih djelatnika mogla biti u budućnosti.

- Trenutačno imamo najmanju satnicu u Federaciji od 2 KM. Tražimo da bude 2,60 KM, ali nam predstavnici vlasti još nisu rekli što je njihov prijedlog. Novi je sastanak idućega tjedna i očekujemo kako ćemo konačno čuti što nam Vlada nudi u brojkama. Jasno smo im rekli kako nećemo još dugo čekati na odgovor i u protivnom ćemo pokrenuti proceduru za štrajk - poručili su naši sugovornici iz sindikata. Dodali su još jednom kako su ogorčeni ponašanjem Sindikata doktora medicine i stomatologije te kako njihove zahtjeve smatraju nerealnima.

- Plaće trebaju rasti, ali tražiti da svakom doktoru plaća bude povećana od 600 do 800 maraka nije realno. Sukobi trebaju prestati, svi trebamo sjesti za isti stol i konačno riješiti ta pitanja. Što duže čekamo s dogovorom, problemi će se samo produbljivati, što nikome nije u interesu - zaključili su naši sugovornici.

Smanjiti troškove

Vlada je prije nekoliko dana još jednom pozvala uprave zdravstvenih institucija u Hercegovačko-neretvanskoj županiji da ulože dodatne napore kako bi smanjile troškove i tako osigurale više novca za plaće svojih djelatnika. Istaknuto je kako ZZO HNŽ-a izdvaja više od 100 milijuna maraka za zdravstvene institucije te kako je u postotku to najveće izdvajanje za zdravstvo u Federaciji. Također, pozvane su i druge županije uključiti se u taj proces. Osobito ZHŽ.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije