Danka Zelić

Dobitnica Mirovne nagrade Mreže za izgradnju mira

12.12.2015.
u 07:00

Dobitnica nagrade za 2015. godinu je Danka Zelić, predsjednica Udruge građanki "Grahovo" iz Bosanskoga Grahova

Dobitnica Mirovne nagrade Mreže za izgradnju mira za 2015. je Danka Zelić, predsjednica Udruge građanki "Grahovo" iz B. Grahova. Nakon prethodne dvije godine, kada su nagradu dobivali Marko Oršolić i Ivica Osim, Danka je treća dobitnica Mirovne nagrade. Nagrada joj je uručena u Sarajevu.

Danka Zelić je Livanjka, Hrvatica, žena koju je želja da pomogne izgradnji potpuno porušenog grada i zajednice odvela u B. Grahovo, mjesto s većinskim srpskim stanovništvom. Osnovala je prije 15 godina Udrugu građanki "Grahovo" u kojoj su mjesto našle i povratnice i raseljene osobe. Žena je to koja je s članicama Udruge približila do jučer zaraćene strane, te neumorno radila na izmirenju susjeda. Vijest da je dobila nagradu zatekla ju je. Nije znala da je nominirana. Istaknula je i to kako ona to što radi, radi svim srcem, pomaže gdje god može. Udruga ima kapacitet, kadrovski, osmisliti projekte, uputiti ih donatorima, te njihovom realizacijom pomoći onima koji su se vratili na svoja ognjišta ili raseljenima koji su odlučili svoju sudbinu i život vezati uz tu najsiromašniju općinu u BiH.

A tih projekata bilo je doista jako puno, od pomoći ženama za pokretanje vlastitog ili obiteljskog biznisa, do obnavljanja gospodarskih objekata, staja, uspostavljanja i opremanja ambulante u zgradi nekadašnjeg Doma zdravlja, otvaranja dnevnog boravka za školarce, kao i cijelog niza mirovnih projekata...

Uglavnom, bila je ugodno iznenađena time što ima netko tko prati i vidi rad i u malim sredinama jer je više od 90 posto nominacija u pravilu iz velikih sredina. Stoga joj je ova nagrada i draža s obzirom na to da je mislila kako ovako male općine na rubu BiH i nisu tako vidljive. Nominaciju su poslale udruge: TPO Fondacija, "Mali koraci", IMIC "Zajedno" i Li-Woman. 

U obrazloženju za nominaciju stoji: "Dankina priča je prožeta porukom o približavanju čovjeka čovjeku i izmirenju susjeda koji su nasilno podijeljeni i protjerani te kojima treba podrška i pomoć za suživot i opstanak u poratnoj osiromašenoj BiH. Danka je odabrala biti s ovim ljudima i zalagati se za njihova prava i život dostojan čovjeka jer je ona ispit svoje ljudskosti i vjere polagala upravo kod ljudi koji su bili zapostavljeni i zaboravljeni."

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije