POTPUNI ZASTOJ

Do izbora Parlament BiH vjerojatno neće nijedan zakon usvojiti

parlament
Foto: agencije
11.06.2014.
u 09:28

Stranke više misle na sljedeće izbore nego na nove zakone

Ovotjedno zasjedanje Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH moglo bi potvrditi sumorne procjene kako je četiri mjeseca pred izbore zakonodavna vlast u potpunoj paralizi.

Predloženi zakoni

Desetak zakonskih prijedloga, uključujući one koji su poslani na usuglašavanje, nalazi se na dnevnom redu, a skoro je sigurno da nijedan od njih neće dobiti dovoljno zastupničkih glasova. Najvažniji zakon je svakako onaj kojim se mijenja dosadašnji Izborni zakon BiH vezano uz način izbora lokalne vlasti u Gradu Mostaru. Ove zakonske izmjene, koje su predložili hrvatski izaslanici, usvojen je u Domu naroda, ali očekuje se da ga zastupnici probošnjačkih stranaka obore u Zastupničkom domu. Veći su izgledi da zeleno svjetlo, barem u prvom čitanju, dobiju predložene izmjene i dopune Zakona o ombudsmanu za ljudska prava BiH. Međutim, zbog promjena u Vijeću ministara i gubitka stabilne parlamentarne većine, lako se može dogoditi da i na ovom zakonu se demonstrira nepovjerenje aktualnoj državnoj vladi. Među zakonima o kojima se parlamentarci trebaju očitovati na sjednici Zastupničkog doma u četvrtak su i izmjene i dopune Zakona o financiranju institucija BiH, kojima se predviđa uvođenje inspekcijskog nadzora u državnim institucijama. Vrlo negativan stav dio stranaka već je iskazao prema Zakonu o neradnim danima u vrijeme vjerskih blagdana, koji je predložio Mato Franjičević pa bi bilo prvorazredno iznenađenje da ga na samoj sjednici podrže.

Institucije i izvješće

Sukladno proceduri, povjerenstvo Kolegija pokušalo se usuglasiti o još nekoliko zakona ili mišljenja nadležnih povjerenstava o zakonima. Kakav je ishod, znat će s u četvrtak, ali sve informacije govore kako nema suglasnosti niti o jednom zakonu ili mišljenju nema. Među njima je i Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o javnom radiotelevizijskom sustavu BiH. Međustranačka polemika, ali bez konkretnih rezultata, očekuje se i o nekoliko izvješća o radu državnih institucija. Informacija o radu Tužiteljstva BiH u 2013. godini sigurno će biti povod za politička prepucavanja o državnom pravosuđu. Zbog sve manje učinkovitosti državnog Parlamenta, realno je zapitati se ima li smisla i sazivati i održavati sjednice ako na njima ne mogu donijeti nikakve odluke. Bespotrebno se stvaraju dodatni troškovi, a kako se bliže izbori, i ono malo spremnosti na kompromis nestaje. Zato i zvuče apsurdno zahtjevi da parlamentarci zbog poplava ovog ljeta ne idu na odmor. Kako rade, mnogi od njih se ne bi ni trebali vraćati s odmora.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije