Recepti

Čupava pita s jabukama i borovnicama

09.10.2023.
u 13:39

Ako volite pite i voćne kolače, onda je pita s jabukama i borovnicama pravi izbor. Priprema se jednostavno, a odličan je desert uz poslijepodnevu kavu, piše Jannette Razum za Slatki svijet.

Sastojci

- Prhko tijesto
- 250 g maslaca
- 150 g šećera
- 2 jaja
- 500 g glatkog brašna
- 1 prašak za pecivo

Nadjev s jabukama i borovnicama

-500 g borovnica
- 500 g jabuka (očišćenih)
- 2 vanilin šećera
- 2 žlice šećera
- 2 žličice cimeta
- 2 ravne žlice griza

Priprema

Maslac sobne temperature kratko izmiksajte sa šećerom, a zatim i s jajima. Dodajte brašno i prašak za pecivo rukama umijesite glatko tijesto koje možete lijepo oblikovati.
Polovicu tijesta spremite u hladnjak, a ostatak tijesta u zamrzivač (tako da ga kasnije možete lakše naribati).

Dok se tijesto hladi, pripremite jabuke. Očistite ih i narežite na kockice, a zatim ih pirjajte 10tak minuta dok tekućina ne ispari. Jabuke ohladite pa pomiješajte s borovnicama (ako koristite zaleđene prethodno ih odledite i ocijedite), šećerom, vanilin šećerom, cimetom i grizom.

Rashlađeno djelomično razvaljajte na lagano pobrašnjenoj površini, tako da bude 1 cm debljine. Tijesto premjestite u namašćen i pobrašnjen lim za pečenje (30×30 cm) pa ga u limu rastanjite do kraja.

Pripremljenu smjesu od jabuka i borovnica rasporedite tijesta, a preko voćnog nadjeva krupno naribajte onaj dio tijesta koji ste spremili u zamrzivač. Prije pečenja kolač dodatno posipati s listićima badema (50 g).

Pitu pecite 20-25 minuta na 180°C dok ne poprimi lijepu, zlatno-smeđu boju. Kolač ohladite, posipajte šećerom u prahu i poslužite se!

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije