Službeni podaci Ministarstva vanjske trgovine BiH

COVID nije zaustavio ulaganja iz RH, u vrhu Holdina, TDR, turizam

03.11.2021.
u 15:58

Izravna inozemna ulaganja u BiH su i uz pandemiju COVID-19 ostala stabilna. Kako navode iz Agencije za promociju stranih ulaganja (FIPA), u 2020. godini, prema podacima Centralne banke BiH (CB BiH), izravna inozemna ulaganja iznosila su 678,2 milijuna maraka ili 346,8 milijuna eura, piše Večernji list BiH. Prema prvim preliminarnim podacima, i u prvih šest mjeseci 2021. godine nastavlja se rast izravnih inozemnih ulaganja u Bosnu i Hercegovinu. U vrhu i dalje ostaje Austrija, dok Hrvatska drži čvrsto drugo mjesto. Prema podacima kojima raspolaže Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine, a temeljeni su na dostavljenim sudskim odlukama, u razdoblju od siječnja 2009. godine pa sve do sredine 2020. godine ukupna izravna strana ulaganja u Bosu i Hercegovinu iznose 4,1 milijardu maraka, od čega ulaganja iz Republike Hrvatske iznose 411 milijuna maraka, što je 10,01 posto od ukupnih ulaganja u ovom razdoblju. U tom razdoblju mnogo su veće investicije iz Hrvatske bile na područje federalnoga entiteta.

Deset najvećih

Naime, u tome razdoblju u Federaciji BiH zabilježeno je ukupno 1,678 milijardi maraka, od čega ulaganja iz Republike Hrvatske iznose oko 382 milijuna maraka, a što čini 22,75% od ukupnih ulaganja. Istodobno, u Republici Srpskoj u istom razdoblju ukupno je registrirano 2,427 milijardi maraka ulaganja, od čega ulaganja iz Republike Hrvatske iznose 30,1 milijun maraka, što predstavlja 1,24% od ukupnih ulaganja u ovaj entitet u spomenutome razdoblju. Veliki je broj investitora iz Republike Hrvatske koji su oživili biznise ili su pokrenuli novu proizvodnju.

Od ukupno 5713 ulagača iz Republike Hrvatske, najznačajnija su ulaganja, s iznosima ukupno uplaćenoga kapitala iznad 10 milijuna maraka, kompanija koje se bave proizvodnjom i prodajom nafte i naftnih prerađevina. To su, prema službenim podacima Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa, Poslovni centar Proactiv d.o.o. Sarajevo, koji se bavi prometom nekretnina, trgovinom i uslugama, zatim trgovački lanac Konzum te Brodomerkur d.o.o., tvrtka za trgovinu i građenje Široki Brijeg. Među većim investitorima je Grudska pivovara d.o.o. za proizvodnju, zatim Tvornica opeke Sarajevo. Veći ulagač je i Globtour, društvo za turizam d.o.o. Međugorje, Logo Games, tvrtka za posredovanje u trgovini sa sjedištem u Banjoj Luci. Veća ulaganja bila su i u Hotelsko turističko poduzeće Neum te tvrtku Holdina d.o.o. Sarajevo, koja se bavi posredništvom, vanjskom i unutarnjom trgovinom krutim, tekućim i plinovitim gorivima. Duhanska kompanija TDR Sarajevo i Tvornica duhana Čapljina također se navode među deset najvećih ulaganja iz Hrvatske u BiH.

Austrija prva, RH druga

Iz Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa navode kako se najveće investicije odnose na trgovinu, proizvodnju i turizam. Ovi podaci odnose se samo na desetogodišnje razdoblje, no korespondiraju i s cijelim poslijeratnim razdobljem. 
Hrvatska je u poratnom razdoblju u BiH, naime, izravno investirala 9,6 milijardi kuna, što je svrstava blizu samog vrha investitora u ovu zemlju. Prema konsolidiranim podacima, ukupne strane investicije u BiH u protekla dva i pol desetljeća dosegnule su vrijednost od 15,02 milijarde konvertibilnih maraka. Pojedinačno je najviše uložila Austrija, koja je u BiH investirala 2,7 milijardi maraka, na drugom mjestu je Hrvatska s uložene 2,4 milijarde maraka, a na trećem Srbija, koja je investirala blizu dvije milijarde KM. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?